Ko su sportisti koje sponzori najviše vole?
Michael Phelps promovisao je Funyuns grickalice za 55 miliona dolara tokom tri godine

10 sportista za najvećim marketinškim potencijalom

Ko su sportisti koje sponzori najviše vole?

M. Skaka

Stručnjaci za sportski marketing sastavili su listu najpoželjnijih sportista čije sponzorisanje će se najviše isplatiti u narednom periodu.

U listi koju je objavio ProSports magazin sportisti su rankirani prema marketinškom potencijalu u naredne tri godine. U obzir su uzete i karizma, starost, domaće tržište, kao i spremnost pojedinog sportiste da učestvuje u sponzorskim aktivnostima.

Prvi na listi sponzorima najzanimljivijih sportista je brazilski fudbaler Neymar koji će igrati jednu od najvećih uloga na ovogodišnjem olimpijskom turniru kao i na Svjetskom prvenstvu 2014. godine.

"Neymar je idealna marketinška oluja.", rekao je urednik časopisa SportsPro, David Cushnan. "Mlad, talentovan, pred njim je Olimpijada i SP. Već je megazvijezda u Brazilu, a to je jako veliko i jedno od najpotentnijih tržišta svijeta."

"Ako vodite brend i želite ostvariti neki efekat u Brazilu, on je sigurno osoba koju ćete izabrati kao zaštitno lice. Neymar je sportista koji će obilježiti ovu deceniju u Brazilu."

Veliku pažnju sponzora budi i irski pro golfer Rory McIlroy, šampion US Opena koji je na drugom mjestu, a nakon njega na listi je zvijezda Barcelone, Lionel Messi.

U odnosu na prošlu godinu, Neymar je na čelu liste naslijedio Usaina Bolta, dok je prije dvije godine najbolji za marketare bio LeBron James.

U top deset ove godine ušao je i jedan Balkanac. Teniser Novak Đoković nalazi se na 7. mjestu odmah iza Cristiana Ronalda i Blake Griffina.

1. Neymar
2. Rory McIlroy
3. Lionel Messi
4. Usain Bolt
5. Cristiano Ronaldo
6. Blake Griffin
7. Novak Đoković
8. Sebastian Vettel
9. Tim Tebow
10. Yani Tseng

Na listu nisu upali slavni sportisti kao Roger Federer, David Beckham, Peyton Manning ili Serena Williams iako se radi o imenima koja će pobuditi interes svakog ko radi u marketingu. Jednostavno, ugovori sa ovim sportistima toliko su skupi da stručnjaci smatraju da su neisplativi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.