Obračun transrodnih osoba u ženskoj konkurenciji
Foto - Screenshot

Zanimljivo takmičenje

Obračun transrodnih osoba u ženskoj konkurenciji

Midhat Šljivak

Prvenstvo Sjedinjenih Američkih Država u plivanju izazvalo je dosta pažnje u proteklim mjesecima.

U centru pažnje bila je transrodna plivačica s univerziteta Pennsylvania Lia Thomas, koja je razbijala konkurenciju.

Mnogi su se pobunili zbog njenog učešća na takmičenju. Smatraju da kao rođeni muškarac nema pravo nastupa jer ima fizičku nadmoć u odnosu na ostale takmičarke.

Ipak, dominaciji Lije Thomas došao je kraj u plivačkom duelu protiv Yale univerziteta.

Nakon pobjeda u trkama na 200 i 500 metara slobodnim stilom, poražena je na 100 metara od još jedne transrodne osobe, Iszaca Heniga.

Iszac je nekada bio žensko, ali je odlučio da u budućnosti bude muškarac. Uklonio je grudi i počeo je da živi životom muškarca.

[instagram]https://www.instagram.com/p/CUfXxmtrcjH/[/instagram]

Ipak, još se takmiči u ženskoj konkurenciji, a to je izrevoltiralo roditelje djevojaka koje su se takmičile.

"Sve je sje*ano. Ne mogu okrenuti glavu na ovo. NCAA mora nešto napraviti u ovom slučaju", rekao je jedan roditelj za Daily Mail.

Za sada nikakvih pravila za transrodne osobe i njihovo učešće na takmičenjima nema, ali se najavljuje da bi u budućnosti moglo biti određenih ograničenja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi