Užasno je na koji način su Poljaci predstavili muslimanke, MMA borac nije mogao prešutjeti

Khalidov se oglasio

Užasno je na koji način su Poljaci predstavili muslimanke, MMA borac nije mogao prešutjeti

Edmir Škorić

MMA borac i bivši prvak KSW poluteške i srednje kategorije Mamed Khalidov šokiran je fotografijama koje su nastale tokom vježbi poljske policije i FBI-a u Poznanu.

U utorak su u Poznanu održane zajedničke vježbe poljske policije i FBI-a s ciljem uvježbavanja mehanizama djelovanja u izvanrednoj situaciji.

Jedna od akcija s kojom su se policajci morali suočiti bio je teroristički napad koji je izvela žena "povezana sa stranim ekstremističkim skupinama".

Žena, koja se tokom same vježbe pretvarala da je teroristica, bila je odjevena kao muslimanka, a u ruci je držala detonator eksploziva koji joj je bio pričvršćen za prsluk. Bila je agresivna i imala je hidžab na glavi. Ovakvo predstavljanje izazvalo je val negativnih komentara.

MMA borac Mamed Khalidov progovorio je o slučaju. "Ovo je islamofobija u Poljskoj", napisao je na Instagramu.

Sličnog mišljenja je i većina korisnika interneta, koji smatraju da je riječ o nesvjesnom djelovanju protiv etničkih manjina u Poljskoj. Policija se osvrnula na te navode i izjavila da su vježbe trebale što više nalikovati stvarnoj prijetnji.

Oglasi

Kako javlja Wirtualna Polska, glasnogovornik Glavnog stožera pokrajinske policije u Poznanu, Andrzej Borowiak, istaknuo je da je scenarij razvio FBI, a ne poljska policija, pokušavavši se na neki način "oprati".

Međutim, brojni muslimani u Poljskoj šokirani su vježbom poljske policije koja je udarila na njihovu vjeru, a sve to dešavalo se pred Ramazanski bajram koji traje tri dana i obilježava se nakon ramazana.

Mamed Khalidov podijelio je na svom Instagram profilu fotografije sa spomenutih vježbi te je naglasio da se radi o islamofobiji u Poljskoj, njegovoj domovini.

"Ove fotografije kruže internetom, podsjećajući ljude da se muslimanke trebaju bojati. Da smo opasne. I sada ću se ja, kao žena u hidžabu koja živi u Poljskoj, bojati izaći na ulicu", izjavila je jedna muslimanka koja živi u Poljskoj.

Top Komentari

MaDaj
Ne kontam problem? To kao nigdje se ne dešava pa je neka vrsta napada na vjeru? Hajde budimo realni, muslimani se bombaju, zapadnjaci sjeku ja-ja i furaju se da su curice, ameri pucaju po školama… nema poente praviti se budala kao da se sve te stvari ne desavaju hahahha
2 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi