Izraelci prvog dana ramazana ubili najboljeg strijelca Gaze

Izraelci prvog dana ramazana ubili najboljeg strijelca Gaze

E. Škorić

Mohammed Barakat, koji je igrao za Ahly Gazu i Palestinu, poginuo je nakon što su jutros izraelske trupe bombardovale njegovu kuću.

Palestinski fudbaler Mohammed Barakat ubijen je u izraelskom bombardiranju njegove kuće u Khan Younisu. Kuća porodice Barakat pogođena je izraelskim bombama rano u ponedjeljak, prvog dana posta tokom svetog islamskog mjeseca ramazana.

Mohammed je bio jedan od najboljih strijelaca u Gazi, predstavljao je reprezentaciju i upisao tri nastupa, te je igrao za lokalni klub Ahly Gaza.

Ovaj 39-godišnjak zabio je 114 golova i bio je poznat kao "legenda Khan Younisa" tokom svoje dugogodišnje saradnje sa klubom Khan Younis, čiji je bio kapiten.

Igrao je za nekoliko klubova na okupiranoj Zapadnoj obali i Jordanu, uključujući Al-Wehdat, kao i saudijski klub Al-Shoala.

Posljednji gol dao j 18. avgusta prošle godine u drugom kolu palestinske Premier lige protiv Shujayee na stadionu Yarmmouk u Gazi. Khalid Abu-Habel, fudbaler lokalnog kluba, nazvao je njegovu smrt "velikim gubitkom za palestinski fudbal".

Oglasi

"Igrao sam protiv njega", rekao je Abu-Habel, defanzivac Khadamat al-Maghazija, za Al Jazeeru nekoliko sati nakon što je potvrđena smrt legendarnog napadača.

“Bio je brz i pametan. Vrhunski, najbolji golgeter. Izvan terena je bio ljubazan i prijateljski nastrojen. Voljeni prijatelj svih", rekao je Abu-Habel.

U prvom mjesecu rata, koji je počeo 7. novembra, Khalil Jadallah, palestinski fudbalski komentator i analitičar, sastavio je početnih 11 palestinskih igrača koji su umrli od izraelskog napada.

Među potvrđenim mrtvima su sportisti i predstavnici iz raznih sportova, uključujući košarkaša Al-Breija, Bassima al-Nabahina, 27; fudbalera Rashid Dabbour, 28, koji je igrao za Al-Ahli Beit Hanoon; i Ahmad Awad, 21, koji je predstavljao palestinsku reprezentaciju.

Možda je najveći gubitak onaj Hanija Al-Masdara, jednog od najboljih palestinskih fudbalera i selektora olimpijskog tima, koji je ubijen u januaru. Al-Masdar je pogođen šrapnelom projektila koji je pao u blizini njegove kuće u središnjoj Gazi.

Kad je palestinska reprezentacija nastupala na AFC Asian Cupu 2023. u Kataru u januaru i februaru, igrači su bili vidno emotivni kad su upisali historijsku pobjedu nad Hong Kongom u grupnoj fazi i plasirali se u drugi krug.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi