Mršavljenje bez osjećaja gladi

Bez hrane, a bez gladi – da li je to moguće?

Mršavljenje bez osjećaja gladi

Sponzorski tekst

Glad dolazi u talasima. Kada prevaziđete talase gladi dolazi do osjećaja ugode. Ukoliko prevaziđete talas gladi, dobili ste bitku, ali tako možete dobiti i rat.

Zamislite da vaša glad raste sve dok ne postane nepodnošljiva ili zamislite čašu koja se puni vodom sve dok se voda ne prelije. Međutim, kod gladi to nije slučaj. Glad dolazi u talasima. Vi samo trebate prebroditi prvi talas kao što ste mnogo puta uradili kada niste imali vremena za obrok. Osjećate glad, okupirani ste poslom i samo u jednom trenutku glad nestaje. Talas je prošao i za vrijeme večere se i ne sjećate da niste ručali.

Koji je najbolji način da prevaziđete talas gladi? Uglavnom je dovoljno popiti šoljicu kafe ili čaja. Dok popijete kafu, glad je prevaziđena, a vi ste se okupirali drugim stvarima. Ukoliko prevaziđete talas gladi, dobili ste bitku, ali tako možete dobiti i rat. Glad je hormonski signal koji ne dolazi zbog toga što je stomak prazan. Upravo tu činjenicu koriste neki principi ishrane kao što je slučaj sa liposukcijskom ishranom koja funkcioniše na nivou ravnoteže u hormonalnoj regulaciji masti pa je organizam u stalnom procesu topljenja vlastitih masnoća koje stimulšu signale sitosti, te je osjećaj gladi smanjen ili odsutan. To objašnjava i fenomen posta i gladovanja koje može trajati danima. Apstinencijalna kriza traje prvih dan-dva, povezana je i sa naučenim ponašanjem tijela i navikama da u određeno vrijeme jedete.

Nekada ste u 14:00 časova gladni samo zato jer ste navikli jesti u to vrijeme, a ne zato što vam je prazan želudac. Kod mijenjanja loših navika kao što je npr. grickanje slatkiša ili kokica za vreme gledanja TV-a, uvek je bolje jednu lošu naviku zamijeniti nekom manje lošom pa umjesto da jedete kokice, uzmite šoljicu zelenog čaja. Jednostavno tijelo neće primijetiti da nešto nedostaje. Ili obilnu večeru počnite zamjenjivati za zdjelu domaće pileće supe. Izbjegavanje druženja na kojima se konzumira hrana je također dobra strategija.

Kada prevaziđete talase glasi dolazi do osjećaja ugode. Upravo se to dešava kod liposukcijske ishrane gdje se praktički «posti» tokom 14 dana gdje su ljudi osjećali neverovatnu euforiju bez hrane. Neki su se osjećali tako dobro da su htjeli prestati da jedu večeru koja je bila obavezna. Vjerovatno i gubitak na tjelesnoj masi podiže nivo opšteg zadovoljstva i osjećaja euforije jer su shvatili da više nemaju apetita. To je zapravo odgovor za ljude koji misle da ne mogu izdržati 24 sata bez hrane. Savjetuje se da s vremena na vreme pokušate sa nekoliko dana posta kako biste vježbali da kontrolišete svoju glad. Glad je stanje uma, a ne stanje želuca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije