Navijač Fulhama u Californiji optužen za rasizam iz bizarnog razloga

Zaista nevjerovatno

Navijač Fulhama u Californiji optužen za rasizam iz bizarnog razloga

S. Grebović
Teme:

Jedan navijač Fulhama koji živi u Kaliforniji, tužio državni odjel te savezne države nakon što mu je zabranjeno imati slova COYW na registarskoj tablici svog automobila, jer su se dužnosnici bojali slogana "Dođite, bijelci" imali rasističke konotacije.

Poznatu skraćenicu COYW (Come On You Whiters) koriste navijači ovog engleskog kluba u cilju podrške svom klubu, ali čini se da za Amerikance ona ima potpuno drugo značenje.

Univerzitetski profesor Jonathan Kotler ostao je blago rečeno šokiran odlukom da mu se zabrani da ovu skraćenicu nosi na tablicama svog automobila.

"To je samo boja dresa mog najdražeg kluba ljudi. Ni najmanje veze ovo nema sa bilo kakvim rasizmom", poručuje profesor. 

Ovaj 73-godišnjak koji je rođen u New Jerseyju danas živi u Calabasasu, u Kaliforniji i kao profesor predaje medijski zakon na Sveučilištu Južne Kalifornije. Već desetljećima je ljubitelj Fulhama, a kako kaže u ovaj klub se zaljubio još kao mladić dok je često boravio u Velikoj Britaniji.

Iz odjela za motorna vozila, koji izdaje potrebne dozvole, izjavili su da se slogan COYW može smatrati neprijateljskim, uvredljivim ili rasno ponižavajućim, prema američkom federalnom pravnom slučaju.

"Poslao sam im tonu materijala, ali nije vrijedilo. Poznato je da su mnogi klubovi u Britaniji poznati po svojoj prepoznatljivoj boji. Zamislite kada bi navijače Liverpoola optužili da su komunisti zato što je boja njihovog kluba crvena?!", dodaje profesor.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi