Nova tragedija: Preminuo  Alexander Dale Oen

Srčani udar pokosio svjetskog prvaka

Nova tragedija: Preminuo Alexander Dale Oen

M. Maksimović

Još jedna tragedija u svijetu sporta, ovaj put se o plivanju.Norveški plivač Alexander Dale Oen preminuo je od srčanog udara u 27. godini.

"Oen je nađen pod tušem i nije davao znakove života. Naša ekipa ga je pokušala reanimirati, ali bezuspješno. To je veliki šok za Norvešku i cijeli svijet plivanja i sporta uopće", rekao je trener norveške ekipe Petter Loevberg.

Norveški dnevnik Aftenposten navodi da je Oen nekoliko sati prije smrti putem skypea razgovarao sa porodicom i nije se žalio na zdravstvene tegobe.

Najveći rezultat u karijeri je Oen ostvario na igrama u Pekingu. Tamo je u finalnoj utrci na 100 prsno osvojio drugo mjesto iza Japanca Kitajime koji je plivao svjetski rekord 58.91, dok je Oen bio drugi sa 59.20. Tada je Oen u kvalifikacijama dva puta popravljao Olimpijski rekord. U istoj disciplini je Oen osvojio zlato na SP u Šangaju.

Na EP u kratkim bazenima prošle godine (Szczecin), Oen se okitio zlatom na 100 prsno (57.05). Na EP u 50 -metarskim bazenima, Oen je osvojio šest medalja ukupno, zlato u Eindhovenu, odnosno dvije godine kasnije u Budimpešti. Ukupno je u karijeri Alexander Dale Oen osvojio 12 medalja.

 

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.