Olimpijcima savjet: Nemojte se rukovati!

Olimpijcima savjet: Nemojte se rukovati!

Po nalogu ljekara Olimpijski komitet Velike Britanije savjetovao je svojim sportistima da se na olimpijskim igrama u Londonu ne rukuju s protivnicima. 

Razlog za to je što bi rukovanje moglo da dovede do prenošenja virusa i bolesti, a odnosi se na svih 550 sportista koji će predstavljati Britaniju, prenosi Tanjug. 

 

Olimpijski komitet želi da britanski sportisti budu najmanje na četvrtom mjestu po broju osvojenih medalja. To mjesto Britanci su zauzeli i na prethodnim Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. 

 

Član medicinskog osoblja britanskog tima Ian McCurdie kaže da bi lična higijena mogla da bude jedan od razloga da se ne ostvari taj cilj. On tvrdi da zbog toga ima razloga da se sportisti odreknu tradicionalnog rukovanja pred početak nadmetanja ili poslije njega. 

 

"Mislim da to nije tako loš savjet. Teško je kada treba da prođete red od dvadesetak ljudi s kojima treba da se rukujete, a da ih prije toga nikada niste vidjeli u životu", rekao je McCurdie i dodao da je najveća prijetnja po sportiste da ostvare dobre rezultate mogućnost da se razbole ili da se povrijede. 

 

S druge strane, na Ostrvu se mogu čuti i kritike zbog preporuka britanskih ljekara. Neki komentatori ističu da je rukovanje tradicionalan pozdrav u engleskom maniru i da bi izbjegavanje takvog kontakta moglo da bude protumačeno kao nepristojan gest i znak negostoljubivosti domaćina. 

 

Preporuka ljekara izgleda još čudnije ako se uzme u obzir da će britanski sportisti, zajedno sa svim drugim sportistima, biti smješteni u Olimpijskom selu, gdje će se također pripremati i obroci za sve. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.