Porsche predstavio novu Panameru

Porsche predstavio novu Panameru

M. Šljivak

Porsche je predstavio novu Panameru.

Ideja Panamere

Da li vizija može biti logična? Prije svega, smije li to biti? Rijetko.
Mi vjerujemo da, što je jedna ideja više vizionarska na početku, to je uzbudljivija na kraju. Onda se i isplati boriti za nju. Tako je bilo i sa modelom Panamere.

Sportsko vozilo za četvoro? Sa očaravajućim premofrmasama i velikim komforom? Sa Porsche tipičnom dinamikom a istovremeno sa visokom efikašnošću? „Nemoguće“ kažu jedni, „vrlo smjelo“ drugi.

Dizajn

Jedno smo si pitanje postavili na samom početku: mora li jedna sportska limuzina uopće izgledati kao limuzina? Nova Panamera nanovo odgovara na ovo pitanje sa jednim jasnim i glasnim „ne“.

Oblici karoserije

Bilo da se radi o Panameri, Panameri excutive ili Panameri Sport Turismo, silueta i proporcije su nezamjenjivo Porscheove. Atletkse, oštre, ja jasnim linijama svjetla i jakim mišićima.

Dugi međuosovinski razmak, kratki prijelaz naprijed i nešto duži straga, naglašavaju optičku dinamiku. Snažno oblikovanje boka stvara tipičan Porscheov struk ali i lakoću.

Mnogo je toga što ovaj model čini avangardnim: nova generacija guma, sistemi asistencije, Porsche InnoDrive, Head-Up display…. (više informacija možete pronaći na web stranici www.porsche.ba)

Na bosanskohercegovačkom tržištu dostupna je od 185.601 KM (Panamera , 2.9, V6, 330 KS).