Potvrđena optužnica protiv bivšeg predsjednika Širokog

Jelić optužen za ratne zločine

Potvrđena optužnica protiv bivšeg predsjednika Širokog

Edmir Škorić

Potvrđena je optužnica protiv Zlatana Mije Jelića za ratne zločine u Mostaru.

Prema pisanju Dnevnog avaza, protiv Jelića je potvrđena optužnica za ratne zločine u Mostaru.

Bivši predsjednik NK Široki Brijeg se tereti da je u vremenskom periodu od maja 1993. do marta 1994. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije R BiH i HVO-a, u svojstvu zapovjednika 1. djelatne borbene Vojne policije HVO, te 1. lakojurišne bojne VP HVO, kao i zapovjednika koji je pod kontrolom imao sve jedinice HVO-a na području Mostara, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba.

U optužnici se navodi da su, u okviru širokog i sistematičnog napada snaga HVO-a i Vojne policije HVO, na bošnjačko civilno stanovništvo na području Mostara, počinjeni zločini nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, piše Avaz.

Jelić se tereti i da je znao i odobrio počinjenje zločina, te da nije ništa poduzeo da zločine spriječi niti kazni počinioce. 

Optužnica protiv Jelića jedna je od najopsežnijih za zločine počinjene na području Mostara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi