Povreda mu okončala blistavu karijeru, ali život je za njega danas bajka
Nije mogao uživati u fudbalu, pa je stvorio impresivno carstvo satova

Obogatio se prodajom satova

Povreda mu okončala blistavu karijeru, ali život je za njega danas bajka

M. Šljivak

Veliki broj mladih fudbalera širom svijeta ne uspijeva da ostvari sav potencijal kojeg imaju u omladinskim kategorijama.

Dobar dio njih završi daleko od fudbala, a neki su jednostavno primorani okrenuti se drugim životnim putevima.

Takva je situacija sa Ramonom Callisteom, bivšom nadom Manchester Uniteda, kojem je povreda uništila karijeru.

Ramon je važio za izuzetnok talenta i mnogi su ga proglašavali nasljednikom Ryana Giggsa. Međutim, ovaj mladi Velšanin je doživio noćnu moru na treningu Scunthorpea gdje je prešao 2006. godine kada je teško povrijedio zglob i ozbiljno je oštetio ligamente.

Pokušao se vratiti na teren. Igrao je za niželigaške timove, ali nikad nije uspio da se vrati na nivo igre kojim bi zakucao na vrata nekog većeg kluba. Od treninga sa Cristianom Ronaldom i Wayneom Rooneyjom ostao je bez ičeg i prepušten sam sebi.

Okrenuo se biznisu. Odlučio je da prodaje satove i 2013. godine otvara kompaniju za prodaju satova Global Watches, koja prodaje vrhunske satove šriom svijeta.

Ovaj mu biznis donosi oko pet miliona funti godišnje, a kupci mu dolaze iz same engleske elite.

"Kada sam shvatio da mi fudbal neće ponuditi život kakav sam sanjao, morao sam smisliti nešto drugo i brzo reagovati. Počeo sam biznis sa satovima, koristio sam kontakte iz svijeta fudbala i vidio sam da bi to mogao postati profitabilan biznis. Pokrenuo sam kompaniju 2013. godine i sada ona obrće milione godišnje. Nadamo se da ćemo još više rasti u budućnosti"; rekao je Calliste.

Ističe da je jako teško voditi posao, ali da mu je itekako pomoglo to što poznaje veliki broj fudbalera koji su imali veliko povjerenje u njega.

"Kada trgujete sa robom velike vrijednosti postoji mnogo ograničenja i pravila koja vam trebaju stalno biti na umu. Ovdje radimo sve po pravilima i jako je bitno da sav biznis bude čist. Neke satove prodajemo čak i po cijeni od 250.000 funti. To što sam bio fudbaler je također pomoglo. Prodavao sam im satove i imam veliko povjerenje od njih. Stekao sam ime u ovom svijetu", rekao je Calliste.

Za Manchester United je potpisao 2000. godine.

"Gledali su me skauti Uniteda i pozvali su me u klub. Prvobitno sam potpisao za Coventry, ali sam odlučio otići jer mi nisu dali da igram za reprezentaciju Velsa. Došao sam na Old Trafford i zauvijek ću pamtiti dan kada sam upoznao Alexa Fergusona. Nisam zaigrao za prvi tim, ali sam trenirao sa velikim imenima poput Rooneyja, Ronalda. Bila je to velika stvar".

Ramon je otpušten 2005. godine i otišao je u rezerve Liverpoola. Tamo je bio najbolji strijelac, a zatim je otišao u Scunthorpe kako bi igrao u prvom timu.

"Nisam želio nigdje ići, ali selektor Velsa John Toshack mi je rekao da moram igrati kvalitetniju ligu ako želim doći do reprezentacije. Povrijedio sam se na početku sezone i tu je bio kraj, više se nisam oporavio. I danas imam problema sa člankom i vjerovatno ću morati na novu operaciju", rekao je 32-godišnji biznismen.

Odluka o pokretanju biznisa mu je promijenila život. Nije želio igrati po nižerazrednim klubovima već je želio nešto stvoriti u životu.

"Mogao sam igrati u niželigašima, ali sam shvatio da to nije za mene. Želio sam napraviti nešto veliko i izgraditi pravi život. Da nisam došao u London, ne bih ovo stvorio, ne bih upoznao suprugu, ne bih imao prelijepu djecu. Sve je to sudbina, ali mora se proći kroz pakao. Ne žalim za fudbalom, u tom svijetu imam prijatelja, ali nije bila sudbina da postanem profesionalnac", rekao je ovaj bivši fudbaler.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi