Pravda je spora, ali dostižna: Kažnjeni navijači PSV-a koji su ponižavali Romkinje u Madridu

Morat će odgovarati za neljudske činove

Pravda je spora, ali dostižna: Kažnjeni navijači PSV-a koji su ponižavali Romkinje u Madridu

E. Škorić

Prije utakmice Lige prvaka 2016. godine je nekoliko navijača PSV-a u Madridu ismijavalo grupu romskih žena.

Četiri muškarca optuženi su jer su vrijeđali romske žene koje su gađali novcem u centru Madrida. Njih četvorica moraju da plate po 1500 eura odštete svakoj od žena koje su ponižavali dok su se zabavljali prije utakmice Lige prvaka koja je odigrana još 2016. godine.

Sva četvorica članovi su navijačke grupe nizozemskog PSV-a koji su u Madrid doputovali da gledaju utakmicu protiv Atletica odigranu 15. marta 2016. godine. Zbog ponižavanja četiri Romkinje, madridski sud im je sada odredio kaznu.

Video koji su napravila dva učenika iz novinarske škole UAM-EL PAÍS prikazuje žene kako podižu novčiće koje su bacili navijači Eindhovena na zemlju i kako ih se nagovara na sklekove u zamjenu za novac.

Javno tužilaštvo tražilo je jednogodišnju zatvorsku kaznu i 600 eura odštete, ali su optuženi dobili tromjesečnu zatvorsku kaznu i po 1500 eura koje moraju da plate žrtvama.

Ali ni optuženi ni žrtve nisu se pojavili na sudu. Umjesto toga, prvi su dali izjave putem video linka i ispričali se zbog svog ponašanja, rekavši da su taj dan popili previše. Što se tiče žrtava, one sada žive u Rumunjskoj, prema Carmen Santiago, predsjednici Kamire, nacionalne federacije romskih žena. Santiago je rekla da će udruženje osigurati da četiri žene dobiju novac.

Miguel Angek Rendon, srednjoškolski profesor iz Cadiza, također je svjedočio prizoru sa svojim učenicima.

"Ponašali su se prema njima kao prema životinjama, a žene su se gurale i gotovo udarale jedna drugu dok su se borile za novčiće, dok su se Nizozemci smijali", rekao je.

"Davali su im kovanice od pet centi. A najgore od najgoreg bilo je kad su bacali komade hljeba na zemlju, zbog čega su se žene također borile i svađale", dodao je.

Promo

Top Komentari

Penderinos
Po meni svaki oblik prosenja osoba koje su psihički i fizički sposobne zaraditi novac trebao biti zabranjen. Pogledaj ih bogati prave zdrave ženturace poneke od njih su dosad mogle imati i penziju, ali su se odlučile s Guza na guz i daj sta daš. Posla uvijek ima i za nekvalifikovane radnike, pa makar na plantaži ili nekim drugim manje privlacnim zqnimqnjima
2 0
Penderinos
Neće one ni vidjeti tih 1500 Jel se ta romska organizacija dočepa para, njihove su
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi