Preminula jugoslovenska košarkaška legenda Bora Stanković
Foto: MN Press

U 95. godini života

Preminula jugoslovenska košarkaška legenda Bora Stanković

U Beogradu je danas, u 95. godini, preminula legenda jugoslovenske košarke Borislav Bora Stanković.

On je bio jedan od osnivača košarkaškog kluba Crvena zvezda, reprezentativac Jugoslavije, dugogodišnji generalni sekretar FIBA-e i član Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Zanimljivo, radi se o košarkašu koji je postigao prvi koš u historiji svjetskih prvenstava.

Stanković je Igrao za beogradske klubove Crvenu Zvezdu, Železničar i Partizan 40-ih i 50-ih godina, a trenirao je Partizan, OKK Beograd i talijanski Cantu.

Osvojio je tri prvenstva bivše države kao igrač i kao trener, bio i prvak Italije i dvostruki osvajač jugoslavenskog kupa.

Za vrijeme boravka u FIBA-i bio je jedan od glavnih zagovarača da se NBA igračima dozvoli nastup na Olimpijskim igrama krajem 80-ih godina. Za vrijeme njegovog mandata uvedena je trica, promjenjene su dimenzije terena, uvedene su četvrtine umjesto poluvremena itd.

Inače, on je i član Kuće slavnih.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi