Legendarna Milka Babović preminula u 93. godini života

Bivša atletičarka i sportska novinarka

Legendarna Milka Babović preminula u 93. godini života

E. Čaušević

Nekadašnja atletičarka Milka Babović preminula je danas u Zagrebu u 93. godini života.

Babović je bila jedna od najboljih atletičarki svih vremena u Jugoslaviji, te je bilježila rezultate koji će se još dugo pamtiti.

Ona je rođena 27. oktobra 1928. godine u Skolju, a u Zagrabu je živjela od 1948. godine. Bila je mlada reprezentativka Jugoslavije u atletici, te dvostruka svjetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama.

Na EP u Bernu 1954. godine je osvojila pet mjesto u toj disciplini. Čak 17 puta bila je prvakinja Jugoslavije, a 27 puta je rušila državni rekord u nekoliko disciplina.

Bavila se i sportskim novinarstvom, a najčešće je komentarisala takmičenja u klizanju. Također, bila je i zamjenica voditelja Press centra u Sarajevo tokom Zimske olimpijade 1984. godine.

Nažalost, legendarna Milka Babović preminula je danas u Zagrebu od posljedica koronavirusa.

Top Komentari

DadiG
Neka joj je laka zemlja. Rado se sjetim njenih komentara uz klizanje na televiziji
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije