Preminuo legendarni košarkaš Žarko Varajić

Legenda KK Bosna

Preminuo legendarni košarkaš Žarko Varajić

Član zlatne generacije KK Bosna Žarko Varajić preminuo je danas u 67. godini života.

Varajić je preminuo nakon duge i teške bolesti, a ostat će zauvijek upamćen kao jedan od velikana jugoslovenske košarke.

Gotovo čitavu karijeru, osim jedne sezone, proveo je u sarajevskoj Bosni s kojom je tri puta bio prvak Jugoslavije, a 1979. godine se popeo na krov Evrope.

Upravo finalna utakmica u Grenobleu protiv Emersona će ostati upamćena kao najbolja u karijeri Varajića jer je tada postigao čak 45 poena što je i danas rekord Eurolige kada su u pitanju finala.

S reprezentacijom je osvojio Evropsko prvenstvo 1977. godine, a također ima i bronzu sa Bundobasketa dvije godine kasnije. Što se tiče Olimpijskih igara, bio je srebreni u Montrealu 1976. godine.

Također, treba reći i to da je Varajić dobitnik šestoaprilske nagrade grada Sarajeva i to 1979. godine.

Top Komentari

Dobojlija
Sada on I Kindze igraju kosarku sa andjelima
4 0
Plavi orkestar
Godinama nisam ništa cuo o Varaji i ova me vjest baš rastuzi.Ako novinar zna bio bih zahvalan da napiše gdje je Varaja zivio i gdje ce biti ukopan.
2 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi