Rat legendi: Deschamps tuži Erica Cantonu
Cantona optužio Deschampsa za rasistički tretman pojedinih igrača

Zbog izjava o tretmanu Benzeme i Ben Arfe u reprezentaciji

Rat legendi: Deschamps tuži Erica Cantonu

Selektor reprezentacije Francuske Didier Deschamps je odlučio pokrenuti sudski postupak protiv svog nekadašnjeg saigrača iz Marseillea i selekcije Trikolora, Erica Cantone.

Legenda Manchester United, Eric Cantona, je maju 2016. godine, u intervjuu za britanski Guardian komentarisao Deschampsov tretman Karima Benzeme i Hatema Ben Arfe, tačnije njihovo nepozivanje u reprezentaciju Francuske.

Benzema je "uklonjen" iz reprezentativnog tima za Euro 2016. godine zbog umješanosti u pokušaj ucjene kolege iz državne selekcije, Matthieua Valbuene. Ipak, francuski sud je nešto kasnije oslobodio Benzemu ovih optužbi, ali ga Deschamps, svejedno, nije ponovo pozvao u reprezentaciju.

Nije Deschamps pozivao ni Hatema Ben Arfu, koji je zadnji nastup u dresu Trikolora imao još u novembru 2015. godine, a Cantona je za Guardian istakao da Ben Arfa i Benzema ne dobijaju poziv u državni tim zbog etničke pripadnosti.

Ovakva konstatacija je zasmetala Deschampsu, pa je on odlučio tužiti Cantonu zbog klevete, što je potvrdio i njegov advoakt Carlo Alberto Brusa.

"Kada nas se tretira kao rasiste, a mi to nismo, želimo pravdu. To znači da neke izjave moraju biti predmetom sankcija, kako bi se izbjegle ovakve klevete", istakao je Brusa, pa dodao:

"Cantonine izjave su bile u 'teškom' kontekstu, a nakon njih je nastala debata na državnom nivou, o tome da li je Deschamps rasista ili nije. To je nešto što može imati katastrofalne posljedice. Ipak, Deschamps je jak i dobro se nosio sa čitavom situacijom."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti