Red Bull Cliff Diving: Iffland i LoBue najbolji na Azorima

Treće takmičenje u okviru Svjetskog prvenstva 2018

Red Bull Cliff Diving: Iffland i LoBue najbolji na Azorima

Proteklog vikenda na Azorima je održano treće takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2018, na kojem su pobjede odnijeli Australka Rhiannan Iffland i Amerikanac Steven LoBue.

Fascinantni vulkanski monoliti portugalskog arhipelaga usred Atlantika sedmu godinu zaredom su ugostili svjetsku elitu cliff divinga. Takmičenje na Azorima posebno je po tome što skakači prva dva skoka izvode direktno s litice, bez platforme.

Aktuelna prvakinja Rhiannan Iffland je došla do prve pobjede ove sezone, a pratile su je Adriana Jimenez (Meksiko) na drugom i Lysanne Richard (Kanada) na trećem mjestu. Australka je na putu do pobjede pomela konkurenciju i oborila nekoliko rekorda: ostvarila je najbolji ukupni rezultat i izvela najteži skok u prvenstvu žena ikad. Za skok iz druge serije nagrađena je najvišom ocjenom, a zanimljivo je da je to tek druga desetka dodijeljena jednoj skakačici, ali i prva u prvenstvu uopšte u posljednje dvije godine.

U konkurenciji muškaraca, drugu uzastopnu pobjedu je odnio Steven LoBue, koji je u finalu bio za dlaku bolji od svog zemljaka Davida Colturija. Treći je bio šestostruki prvak Gary Hunt (Engleska), koji je prevladao mentalnu blokadu koja ga je sprečavala da izvodi skokove s vijcima, dok je Kolumbijac Orlando Duque morao odustati od nastupa zbog povrede stopala zadobijene pred sami početak takmičenja. Aktuelni prvak Jonathan Paredes (Meksiko) zauzeo je tek šesto mjesto.

U ukupnom poretku muškaraca uvjerljivo je vodeći Lobue, ispred Čeha Michala Navratila na drugom i Colturija na trećem mjestu. U prvenstvu žena i dalje vodi Jimenez, Iffland je sada druga, a Britanka Jessica Macaulay treća.

Naredna stanica sezone je živopisni Sisikon u švicarskim Alpama, gdje će za dvije sedmice elitni cliff diveri skakati u Lucernsko jezero.

Do dolaska Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u našu zemlju preostale su još dvije stanice (pomenuti Sisikon i Kopenhagen). Za manje od dva mjeseca, 8. septembra, imaćemo priliku da na Starom mostu u Mostaru po četvrti put gledamo majstorije najboljih svjetskih skakača i skakačica.

Sve informacije i vijesti o prvenstvu mogu se naći na www.redbull.ba, www.redbullcliffdiving.com i Facebooku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi