Red Bull Cliff Diving ovog vikenda u Oslu, Mostar sve bliže

Četvrta stanica sezone

Red Bull Cliff Diving ovog vikenda u Oslu, Mostar sve bliže

O. Lekić

Takmičenjem u glavnom gradu Norveške predstojećeg vikenda nastavlja se Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstva 2022, koje će dvije sedmice poslije stići i u našu zemlju. Novi sportski spektakl na Starom mostu zakazan je za 27. august.

Nakon Bostona, Pariza i Kopenhagena, Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2022 svoj put nastavlja u glavnom gradu Norveške, Oslu, gdje će takmičari skakati sa skakaonica visokih 27 (muškarci) odnosno 21 metar (žene), postavljenih na zgradu Opere.

Oslo je četvrta od osam stanica ove sezone, i takmičenjem u norveškoj prijestonici prvenstvo će doći do svoje polovine. Druga polovina počet će dvije sedmice poslije, takmičenjem u Mostaru 27. augusta.

Nakon Opere u Kopenhagenu, pozornica za takmičenje svjetske cliff diving elite bit će zgrada opere u glavnom gradu još jedne skandinavske zemlje, Norveške. Oslo je domaćin Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva prvi put bio prošle godine. No, kako zbog pandemije koronavirusa neki od takmičara nisu bili u prilici da dođu, događaj je bio revijalnog karaktera i nisu dodijeljeni bodovi, tako da će ovo biti premijerno Red Bull Cliff Diving takmičenje u Oslu.

U muškoj konkurenciji svjedočimo jednoj od najneizvjesnijih sezona otkako prvenstvo postoji. Nakon niz godina, u borbi za titulu potpuno ravnopravno učestvuje nekoliko skakača. Vodeći u ukupnom poretku je Rumun Catalin Preda (490 bodova), drugi je mladi Britanac Aidan Heslop (386), treći Gary Hunt (370), a četvrti Popović (359). Aktuelni prvak Hunt ove godine još nije upisao nijednu pobjedu.

Ništa manje napeto nije ni u kategoriji žena. U ukupnom poretku vodi Iffland (560), slijedi je Kanađanka Molly Carlson (470), dok treće mjesto sa 332 boda dijele Amerikanka Eleanor Smart i Kanađanka Jessica Macaulay, koje u stopu prati Australka Xantheia Pennisi (328).

Ono po čemu se lokacija u Oslu razlikuje od ostalih jeste dužina platforme za skokove - čak 30 metara. Ni na jednoj drugoj stanici prvenstva razdaljina do ruba platforme nije veća od visine skoka.

Nakon Osla, prvenstvo 27. augusta sedmi put stiže u našu zemlju. Kao i svaki put do sada, od Red Bull Cliff Diving takmičenja na Starom mostu očekuje se sportski spektakl uz brojne gledaoce, uzbudljivo takmičenje, sjajne skokove te odličnu atmosferu kakvu samo publika u Mostaru zna prirediti.

U danima takmičenja, Mostarci i njihovi gosti moći će uživati i u bogatom popratnom programu, čiji će detalji biti poznati uskoro.

Finale takmičenja u Oslu bit će direktno prenošeno na Red Bull TV 14. augusta od 15 sati, kao i na Facebook i YouTube kanalima prvenstva.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi