Red Bull Flugtag: urnebesno takmičenje za avijatičare amatere

Publika u Irskoj je mogla uživati

Red Bull Flugtag: urnebesno takmičenje za avijatičare amatere

Leteće kade, leteći konji i kreveti, leteće lokomotive i zaprežna kola, zmajevi i pilići... sve to na jednom mjestu može značiti samo jedno: da je u toku takmičenje Red Bull Flugtag, kakvo je prošlog vikenda održano u Dublinu u Irskoj.

Red Bull Flugtag (dan letenja na njemačkom) je urnebesno takmičenje u kojem učesnici lete u letećim napravama iz domaće izrade, pokretanim isključivo ljudskom energijom, gravitacijom i maštom.

Pravila variraju od zemlje do zemlje, ali najčešće je veličina letjelica ograničena na 10 m, a težina na 150 kg. Obično se lansiraju sa mola visokog oko 9 m, da bi nakon kraćeg ili dužeg leta sletile u vodu.

Naravno, riječ letjelica treba shvatiti uslovno, jer najčešći motiv za učešće je čista zabava, a mnoge od ovih „letjelica“ i ne polete, već samo padnu u vodu. No, kako se to već kaže - i pad je let.

Ono što je podjednako bitno kao i dužina leta jeste kreativnost dizajna letjelice i performans koji ekipa napravi da zabavi publiku. Upravo to su tri kriterija na osnovu kojih žiri ocjenjuje takmičare: pređena razdaljina, kreativnost i nastup.

Tako se na Red Bull Flugtagu mogu vidjeti najluđe i najnevjerovatnije leteće mašine, a jedina granica je mašta učesnika.

Takmičenje u irskoj prijestonici privuklo je 65.000 gledalaca, a pobjedu je odnijela ekipa The Pink Panther, čija je letjelica uspjela preći 12 metara. Inače, upravo je u Dublinu 2011. godine održan jubilarni 100. Red Bull Flugtag.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi