Najteža hard enduro utrka na svijetu, ovog vikenda se vozi Austriji

Najteža hard enduro utrka na svijetu, ovog vikenda se vozi Austriji

Sponzorski tekst

Ove sedmice će se u Austriji okupiti 500 najboljih svjetskih hard enduro motociklista, na Red Bull Erzbergrodeo, gdje će se takmičiti na zastrašujućoj planinskoj stazi dugoj 40 kilometara, lociranoj u aktivnom kamenolomu za vađenje željezne rude. 

Mali štajerski grad Tranquil Eisenerz domaćin je četverodnevnog događaja koji će privući 40.000 fanova moto sporta. Svi oni će gledati kako se ukupno 1.500 takmičara bori s izazovima na "Željeznom divu" (Iron Giant).

Legendarni motociklisti kao što su Nijemac Chris Pfeiffer, Francuz Cyril Despres, Britanac David Knight, Poljak Taddy Blazusiak i Britanac Graham Jarvis već su nekoliko puta pobjeđivali na ovoj zastrašujućoj stazi.

Red Bull Erzbergrodeo je startao u četvrtak Rocket Rideom u kojem je 300 vozača pokušavalo savladati ozloglašeni uspon, a akcija je nastavljena u petak tako da svaki od 1.500 vozača ima priliku da učestvuje u svojoj prvoj od dvije Iron Road Prologue vožnje.

Najbržih 500 motociklista se kvalifikuje za glavni Red Bull Erzbergrodeo događaj koji je na rasporedu u nedjelju, a brzina je ključna jer top 50 najbržih vozača osiguravaju start iz prvog reda. Nakon toga slijede 23 kontrolne tačke.

Na stazi organizatora Karla Katocha vozači će se uhvatiti u koštac sa strmim usponima kao što su Wasserleitung (cijev za vodu) i Zentrum am Berg (centar planine) prije nego krenu niz Carl's Dinner, tehničku dionicu koja troši energiju. Nakon toga slijedi spuštanje i izlazak iz Ludwig's Landa (Ludwigova zemlja), a potom i usponi Dynamite (Dinamit) i Lazy Noon (Lijeno podne).

Oglasi

Kada je 2015. godine Ludwig's Land postao dio staze, vozači nisu mogli pronaći dovoljno prijanjanja kako bi izašli iz klizavog dijela. Jarvis, Walker, Alfredo Gomez i Andreas Lettenbichler su sarađivali kako bi izvukli svoje motocikle, a potom su potpuno iscrpljeni dijelili najvišu stepenicu podijuma.

Zapravo je samo pet od 500 motociklista stiglo do cilja 2015. godine, tačno jedan posto. Ipak, 1999. godine je planina bila nešto "ljubaznija" prema takmičarima pa je 51 vozač stigao do cilja, što je predstavljalo 10 posto uspješnosti.

Trajanje utrke je ograničeno na četiri sata, a tek nekolicina vozača uspijeva stići na vrh zbog zahtjevnih uspona od 630 metara i konstantno promjenjivog terena, teških dijelova s balvanima, šumovitih uspona i strmih stijena.

Vremenski uslovi imaju veliku ulogu, a ove godine se prognozira obilna kiša nakon što su prošlogodišnja izdanja obilježile velike vrućine, gusta magla, snijeg pa i grad veličine ping-pong loptica.

Utrkivanje oko ogromnog ležišta željeza sa sopstvenim magnetnim poljem također može ugroziti navigaciju i opremu za emitovanje, a također je "odličan" provodnik gromova.

Oglasi

Utrku Red Bull Erzbergrodeo može se pratiti besplatno na Red Bull TV na linku Red Bull Erzbergrodeo 2023: FIM Hard Enduro

Nijemac Manuel Lettenbichler se nada novoj pobjedi nakon što je slavio u utrci u Srbiji na otvaranju 2023 FIM Hard Enduro World Championshipa.

Lettenbichler je postao najmlađi finišer u historiji utrke kada je kao 16-godišnjak vozio 2014. godine, a potom je 2022. godine stigao do svoje prve pobjede ispred Španca Marija Romana i Kanađanina Trystana Harta na putu do osvajanja šampionske titule u 2022 FIM Hard Enduro World Championshipu. Tada je imao sedam bodova više od Romana.

Lettenbichler ponovo vodi na svom KTM 300 EXC motociklu, dok Britanac Billy Bolt (Husqvama) traži ključne bodove za šampionat nakon ne tako dobrog nastupa u Srbiji.

Treći u Xcrossu, Todor Kabakchiev (KTM) želi pokazati svoj kvalitet, a takmiče se još Michael Walkner (GASGAS), Alfredo Gomez (Rieju), David Cyprian (KTM), Wade Young (Sherco) i legenda Blazusiak (GASGAS).

U međuvremenu se bivši pobjednik Jonny Walker (Beta) vraća u FIM Hard Enduro World Championship uz veterana i sunarodnjaka Jarvisa, koji je željan šeste pobjede na teškoj stazi.

Južnoafrikanac Matt Green je zvijezda FIM Hard Enduro Junior World Championshipa te će ga biti teško pobijediti u drugoj utrci sezone, a Španjolka Sandra Gomez je u centru pažnje kada je riječ o ženskoj konkurenciji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi