Samo dvaput se živi

Nasljednik Toyotinih sportskih auta iz prošlog vijeka

Samo dvaput se živi

M. Skaka
Teme:

Da li su Ian Felming kada je pisao japanske pustolovina agenta 007, ili Sean Connery dok je 1967. godine jurcao u 2000GT, mogli znati kako će savremeno zvučati ovaj naslov u 2012. kada Toyota predstavi novi GT86?

Za sve nas koji smo čekali da se Celica serija vrati svojim korjenima, konačno stiže vozilo razvijeno na nasljeđu legendarnog 2000 GT, jedinog Japanca koji je zasjenio Seana Conneryja u James Bond filmu.

GT86 trenutno je jedini sportski auto sa naprijed postavljenim motorom i zadnjom vučom, ali definitivno nije prvi. Prvi je bio Toyotin Sports 800 kojeg je japanski gigant počeo proizvoditi 1962. godine čime je i počela Toyotina pedesetogodišnja tradicija proizvodnje uzbudljivih sportskih auta ovog formata.

Nakon Sports 800, 1965. godine stigao je 2000GT i ušao u legendu nakon što ga je Sean Connery provozao u već spomenutom filmu "Samo dvaput se živi.". Provozao, usput porazio Ernsta Stavru Bloefelda i njegovu SPECTRE-i, a vozilo učlnio besmrtnim.

Međutim, novi GT86 svoje korjene prvenstveno vuče iz Corolle GT AE86, vozila koje je postalo sinonim za trkaće staze sredinom osamdesetih. Corolla GT AE86 sa svojim prednje postavljenim motorom i pogonom na zadnjim točkovima, kompaktnim dimenzijama, malom težinom, izvrsnim balansom i fantastičnim odnosom mase i snage od 1983. do 1987. bila je prvi izbor reli vozača. Novi GT86 (ili samo 86, kako će se u Japanu zvati) sada je tu da nastavi tradiciju.

Toyota GT86 ima 2.0 litarski bokser motor sa D4-S ubrizgavanjem, pogoni ga 197 konjskih snaga na 7000 obrtaja, može imati automatski ili mjenjač sa 6 brzina. Čitavo vozilo dugačko je 4240mm, visoko 1285mm i široko 2570mm, uz omjer 53:47 distribucije težine i centar gravitacije na 475mm.

I na kraju: šta to zajedničko imaju Sean Connery, Japan i sport... sport? Ništa. Ali mi koji volimo sport, itekako volimo vidjeti i jedno ovako vozilo. Zato, pustite nas da uživamo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.