Isplivale poruke: Dvojica najboljih nogometaša lige spavala sa 15-godišnjim djevojčicama

Namamili ih u stan

Isplivale poruke: Dvojica najboljih nogometaša lige spavala sa 15-godišnjim djevojčicama

E. Škorić

U junu 2020. godine izraelske zvijezde Omer Atzili i Dor Micha optuženi su za zakonom propisano silovanje dviju 15-godišnjih djevojčica.

Slučaj je na kraju odbačen, ali ponovo su se pojavile eksplozivne tekstualne poruke koje dovode u pitanje tvrdnje igrača kako nisu krivi – i odluku da ih se oslobodi optužbi za zločin.

Atzili i Micha su iskoristili svoj ugledni status da dovedu dvije 15-godišnjakinje u stan, s tim da su jednu od njih "razmjenjivali" u pijanom stanju tokom orgijanja.

Eksplicitne tekstualne poruke između njih i njihovih kolega igrača (i djevojaka), koje su prošle sedmice objavljene na izraelskom kanalu 13, jasno pokazuju da su znali da su djevojke mlade školarke i da nemaju ni 16 godina. To je bilo u suprotnosti s njihovim prethodnim tvrdnjama koje su im pomogle da izbjegnu optužbe za silovanje u septembru 2020.

Osim pravnih posljedica, proračunati ton tekstualnih poruka i njihovi planovi za djevojke bili su duboko uznemirujući na moralnoj razini, pogotovo jer su igrači uzori mladim igračima i navijačima.

Novootkriveni dokazi također su bacili tamnu sjenu na odluku tužitelja da odustanu od slučaja prije dvije godine i osvijetlili način na koji neke momčadi drže svoje igrače odgovornima za takvo ponašanje, dok druge gledaju na drugu stranu.

Oglasi

Priča je prvi put dospjela na naslovnice u ljeto 2020. kada su se pojavile vijesti da su dvije tada neimenovane nogometne zvijezde iz jednog od najboljih nacionalnih timova, Maccabi Tel Aviva (koji je u to vrijeme bio prvak Premier lige), pod istragom zbog silovanja – spolni odnos s maloljetnom osobom mlađom od 16 godina, kazneno djelo za koje je propisana maksimalna zatvorska kazna od pet godina.

Policija je za incident doznala iz srednje škole koju su dvije djevojke pohađale, gdje se priča o njihovom susretu s igračima proširila pričom i društvenim mrežama. Naknadno su i porodice djevojčica podnijele prijavu policiji.

Igrači su djevojke upoznali na zabavi, razmijenili brojeve telefona i počeli s njima komunicirati. Rekli su policiji, a preko svojih odvjetnika i javnosti, da posjeduju “nedvosmislene dokaze” koji dokazuju da su obje djevojke imale 17 godina.

Nakon što su imena igrača otkrivena – nakon neuspjelog pokušaja dobivanja naloga za zatvaranje kojim se sprječava objavljivanje njihovih identiteta – Micha, tada 28, i Atzili, tada 26, obojica su priznali da su spavali s djevojkama, ali su nastavili tvrditi da ne poznaju djevojke i koliko su zapravo imale godina u trenutku kada se to događalo.

Negirajući kriminalne aktivnosti, ispričali su se za svoje ponašanje na društvenim mrežama.

Oglasi

Micha je napisao: “Iako sam bio uvjeren da su odrasle osobe od 18 godina, trebao sam biti oprezniji budući da sam bio poznata osoba i uzor mnogim mladićima. Stoga mi je žao ako postoje ljudi koji su bili razočarani mojim postupkom. Oštećenje mog imidža će me očito pratiti cijeli život".

Atzili je u međuvremenu izjavio: "Napravio sam moralnu pogrešku. Ispričavam se svakom dječaku ili djevojčici koji su bili prisiljeni pitati svoje roditelje što mi se dogodilo i svakom roditelju koji je bio prisiljen objasniti. Morat ću naučiti živjeti s ovom mrljom još mnogo godina".

Unatoč njihovim izrazima kajanja, vlasnik Maccabi Tel Aviva, kanadski milijarder Mitchell Goldhar, poduzeo je brzu akciju protiv igrača. Nakon što su suspendovani čim su se optužbe pojavile, u roku od nekoliko sedmica su odbačene. Bez obzira na to kako se slučaj odvijao na sudu, ponašanje igrača je duboko štetilo imidžu ekipe i igračima se više nije dopustilo da se vrate.

Uslijedila je ružna javna bitka. Navijači su napali dvije djevojke, sramoteći ih, psujući i prijeteći im na internetu. Održali su demonstracije ispred stadiona, okrivljujući djevojke za njihovo ponašanje, govorili da su one inicijatore sukoba i napadali ih da su naštetile karijerama dvaju igrača.

Grupe za zagovaranje žena stale su iza djevojaka, a glavni izvršni direktor Udruge centara za silovanje u Izraelu Orit Sulitzeanu nazvao je incident "ekstremnim slučajem seksualnog iskorištavanja maloljetnica".

Oglasi

Ipak, samo tri mjeseca nakon izbijanja skandala, Državno tužiteljstvo iznenada je objavilo da su slučajevi protiv Miche i Atzili zatvoreni. Kao razlog je, rekli su medijima policijski izvori, činjenica da su dali dokaz da su djevojke prikrile činjenicu da su mlađe od 16 godina.

Dodatna optužba za opskrbu maloljetnicima alkoholom također je odbačena zbog "nedostatka javnog interesa".

Igrači su nakon svega pobjegli na Kipar, tamo su igrali, ali su se potom vratili u Izrael.

Micha je potpisao za Hapoel Be'er Shevu, dok je Atzili potpisao za Maccabi Haifa, postao zvijezda tima i izabran za izraelsku reprezentaciju.

Tekstualne poruke između dvojice igrača koje su procurile u medije otkrile su jasnu spoznaju – pa čak i zabrinutost – da su djevojke koje su mamili na noć užitka maloljetne. U porukama se eksplicitno i metodično raspravljalo o tome kako planiraju osigurati alkohol i raspravljalo se o mudrosti opskrbe drogom za njihovu uzbudljivu "noć s maloljetnicima".

"Bit ćemo samo nas četvero, alkohol i druženje. Ja sam za to da ponesete malo praha (vjerovatno kokaina), ali to ovisi o tome hoćete li tako”, napisao je Micha, prema novinskom izvješću.

U porukama se također moglo pročitati kako dvojica nogometaša od maloljetnica traže da pozovu na zabavu i jednu svoju prijateljicu kako bi uključili još jednog svog prijatelja/igrača u orgije.

Feminističke skupine su u međuvremenu pozvale policiju da ponovno otvori istragu nakon prijave. Međutim, odvjetnici igrača rekli su da se izvješće temelji na izmišljenim SMS porukama, nazvavši priču "lažnim vijestima".

Oglasi