Slovaci prvaci svijeta u društvenoj igri Escape Room, Hrvatska druga

Slovaci prvaci svijeta u društvenoj igri Escape Room, Hrvatska druga

Endin Čaušević

Slovački tim „Brainteaselava“ ponio je titulu najboljeg na Red Bull Escape Room svjetskom prvenstvu koje je proteklog vikenda održano u Londonu. Ukupno su nastupila 22 tima tokom dvodnevnog takmičenja u ovoj sve popularnijoj društvenoj igri.

Red Bull Escape Room prvenstvo svijeta je prvi put održano prije dvije godine u Budimpešti, te doživjelo veliki uspjeh među igračima diljem planete. Oštroumni takmičari iz zemalja poput Velike Britanije, Njemačke, Indije, Sjedinjenih Američkih Država i Brazila ove godine su morali prvo proći kroz državne kvalifikacije kako bi došli na polufinale u London. Ovdje su timovi u petak imali pred sobom tri posebno izrađena desetominutna izazova nakon kojih su dvije najbolje ekipe prošle u finale.

„Brainteaselava“ i hrvatski tim „TG 170“ su bili najspretniji i našli se u finalnom „Omni's Escape“ izazovu u do sada nikad viđenoj „escape sobi“ koju je izradio genijalni doktor Scott Nicholson. Ova soba se sastoji od četiri prostorije koje kod takmičara testiraju šest vještina rješavanja problema, i to: kreativnost, logiku, vizualizaciju, muzikalnost, pamćenje i strategiju.

Slovacima je trebalo svega 27 minuta i 16 sekundi da „pobjegnu“ iz „Omni's Escape“ sobe, što je za čak 10 minuta brže od tima iz Hrvatske. Za pobjedničku ekipu su nastupili: Emil Haas, Daniela Králiková, Michal Burger i Martin Králik.

Haas je rekao kako je fantastičan osjećaj biti svjetski šampion. „Nismo znali šta da očekujemo. Nismo bili sigurni koliko smo dobri, a protivnici su bili stvarno jako, no na kraju se pokazalo da smo ipak najbrži“, dodao je Slovak.

Dominik Erbeznik iz hrvatskog tima je nakon poraza u finalu kazao da su on i njegovi saigrači zadovoljni. „U finalu smo bili spori, ali smo se dobro zabavili. Oni su zaslužili pobjedu, bili su bolji tim“, istakao je Erbeznik.

Kreator sobe iz koje su takmičari morali pronaći izlaz u finalu je objasnio da je ovogodišnja postavka igre adresirala etičko pitanje, da li umjetna inteligencija (AI) ima prava? „Omni je AI agent koji želi napustiti laboratoriju i nadali smo se da će igrači misliti na to kada naručuju svoje uređaje. Takođe, smanjili smo kulturološki utjecaj u escape room-u kako bi svi imali jednake šanse da pobijede“, rekao je doktor Nicholson.

Vremena timova u finalu Red Bull Escape Room svjetskog prvenstva:

1. Slovačka - 27:16:85
2. Hrvatska - 38:06:25

Poredak pet najbržih ekipa u polufinalu:

1. Hrvatska - 21:57:23
2. Slovačka - 23:26:19
3. Belgija - 23:34:91
4. Velika Britanija - 23:42:63
5. Estonija - 23:42:98

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi