Sponzorisane gaće su gori zločin od rasizma i nasilja
Bendtner je ovako proslavljao pogodak protiv Portugala

Bendtner kažnjen sa 100.000 eura

Sponzorisane gaće su gori zločin od rasizma i nasilja

M. Skaka

Ako poredimo kaznu od 80.000 eura koju je HNS dobio zbog rasizma i nasilja (kako teško zvuče te riječi) sa onom koja je danas izrečena Nicklasu Bendtneru onda je jasno šta za UEFA-u na prvom mjestu.

Naime, reprezentativac Danske kažnjen je sa visokih 100.000 eura zbog marketinškog trika koji je na svojim gaćama izveo u susretu sa Portugalom. Uz to, ovaj igrač propustiće i narednu takmičarsku utakmicu svoje reprezentacije.

Bentdner je na donjem rublju imao natpis "Paddy Power" - ime jedne od najvećih svjetskih online kladionica.

UEFA je Bentdnera kaznila po članu 4. pravilnika o utakmicama u kojem stoji da igrači tokom susreta ne smiju otkrivati donji veš koji na sebi nosi slogane ili reklamne poruke.

Što se tiče kompanije Paddy Power, za njih je stvar jasna - na svojoj stranici istakli su samo da je Bendtner nosio svoje sretne gaće. Uz to, napomenuli su da je sramna činjenica da se veća kazna dobija zbog udara na marketinške profite koje uzima UEFA nego zbog rasizma, te da će podržati igrača ukoliko se bude žalio .

"Zgroženi smo visinom kazne koju je Bendtner dobio zbog nošenja svojih sretnih gaća.", rekao je glasnogovornik kladionice Paddy Power. "Ovaj histerični i duboko cinični potez UEFA-e motiviran je isključivo komercijalnim razlozima. Kontaktiraćemo gosp. Bendtnera i ponuditi mu našu punu podršku."

Naravno, objašnjenje o sretnim gaćama je čisto mazanje očiju, a koliko je danski reprezentativac inkasirao nije poznato. Ipak, ako znamo visine sponzorskih ugovora koje imaju top fudbaleri, ne treba ni sumnjati da će Bendtner drage volje kaznu i platiti, a prava žrtva je njegov nacionalni tim koji je lišen usluga najboljeg igrača u narednoj utakmici.

Sada imamo i napismeno: fudbal odavno nije na prvom mjestu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.