Strah ili sujevjerje selektora Irske?

Čudni brojevi Martina O'Neilla

Strah ili sujevjerje selektora Irske?

E. Čaušević
Teme:

Irski mediji objavili su priču o sujevjerju selektora Irske Martina O'Neilla i strahu od broja 13.

Naime, selektor Irske tokom svoje trenerske karijere uvijek bira broj 31 na svojoj opremi zbog toga što vjeruje da mu taj broj donosi sreću. O'Neill je u svojoj karijeri trenirao nekoliko klubova na Otoku, a na trenerci je uvijek uz incijale nosio i broj 31.

U vrijeme kada je bio trener Celtica O'Neill je u ekipi imao brazilskog igrača Rafaela Scheidta koji je nosio broj 31. Brazilac je po ugledu na svoje zemljake živio raskošnim životom i odbijao je usvajati savjete koje je dobijao od O'Neilla.

Brazilac se nije dugo zadržao u Celticu, a nakon njegovog odlaska O'Neill je njegov broj stavio na trenerku i predstavljao je vrstu ironičnog znaka za ostale fudbalere kako ne smiju da se ponašaju, odnosno nije im dopuštao da pokazuju nepoštovanje prema klubu.

Iako je O'Neill s tim htio samo da pokaže fudbalerima ko je autoritet u klubu, njegov broj 31 zadržao se tokom ostatka karijere i na kraju mu je postao broj za sreću.

Tako je na svom predstavljanju na poziciji selektora Irske dobio broj tri zbog sponzora, ali je on markerom dodao jedinicu. Kasnije je Ircima objasnio zbog čega je to uradio i ubrzo je dobio svoj dres sa brojem 31.

Iako je O'Neill objasnio da zbog sreće i nekog inata nosi taj broj, Ircima to nije bilo dovoljno i počeli su nagađati o čemu se tu zapravo radi.

Irci zaista imaju bujnu maštu pa tako tvrde da nosi broj 31 kao suprotnost broju 13 za kojeg smatraju kao najnesretniji broj nakon broja 666.

No, nisu se ni tu zaustavili. Mediji u Irskoj počeli su špekulisati da O'Neill ima strah koji se zove friggatriskaidekaphobia, odnosno strah od petka 13-tog.

Poznato je da se utakmica u Zenici igra u petak, 13. novembra, a Irci već počinju da traže izgovore u slučaju poraza.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.