Švabo iz Sarajeva: "Osim je 1941. imao Evropu u svojoj kući, istu ovu kojoj mi sada stremimo"

Veličanstveni govor Bogića Bogičevića uoči projekcije filma

Švabo iz Sarajeva: "Osim je 1941. imao Evropu u svojoj kući, istu ovu kojoj mi sada stremimo"

Večeras je u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu upriličena svjetska premijera filma "Švabo iz Sarajeva" autora Sabahudina Topalbećirevića o životu i djelu najvećeg bh. fudbalskog autoriteta i životnog učitelja.

Ovo je drugo Topalbećirevićevo filmsko ostvarenje nakon filma "Džajić", a njime je otvoren ovogodišnji, osmi Intenacionalni sportski simpozij Simposar.

Prije projekcije filma prisutnima se obratio nekadašnji član predsjedništva SFRJ iz BiH Bogić Bogičević, Osimov prijatelj koji je održao kratak ali veličanstven, emotivni govor.

"Počašćen sam što vam se mogu svima obratiti. Šta reći o svjetskom čovjeku koji je zadužio BiH a neću pretjerati ako kažem Evropu i svijet. Rođen u porodici bravara i od majke domaćice. Od djedova i baka iz Njemačke, Posljske, Češke i Slovenije. On je 1941. imao Evropu i svojoj kući, ovu Evropu kojoj mi sada stremimo. Osim je kao naš savremenik daleko ispred našeg doba. Čovjek koji je rano shvatio da je različitost život, a jednoobraznost smrt", kazao je nekoliko rečenica Bogičević kojima je izazvao jezu kod većine prisutnih i gromoglasne aplauze, izrazivši nadu da će prisutni iz sale nakon filma izaći kao bolji ljudi.

Film je realiziran u saradnji sa Aljazeerom, a projekciji su prisustvovale brojne zvanice iz sportskog, kulturnog i javnog života. Među njima selektor Robert Prosinečki, predsjednik NSBiH Dino Begić, zatim zvanice iz Hrvatske, Zlatko Dalić, Zdravko Mamić, Zdravko Reić, Predrag Naletilić, legende Želje Refik Šabanadžović i Radmilo Mihajlović, atletičar Asmir Kolašinac, dvostruli evropski košarkaški prvak Željko Pavličević, Samir Avdić, zatim članovi uprava sarajevskih vječitih rivala, trener Sarajeva Husref Musemić, bivši fudbalski reprezentativci, kao i drugi mnogobrojni prijatelji i štovatelji lika i djela Ivice Osima.

Top Komentari

Mesa.Sabanadzovic
Ta ce osim
3 30
K79
Dino Begić ?! eminentma ličnost !
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi