Švicarski glavni tužitelj odstupio zbog laganja o sastanku s Infantinom

Sastanak održan u junu 2017. godine

Švicarski glavni tužitelj odstupio zbog laganja o sastanku s Infantinom

Švicarski glavni tužitelj Michael Lauber podnio je ostavku na svoju dužnost zbog povrede dužnosti i laganja istražiteljima u toku pretresa njegova ureda vezanog uz korupcijske radnje vodećih ljudi Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA).

Švicarski savezni sud objavio je kako je Lauber davao “nevjerovatne” izjave vezane za tajni sastanak s predsjednikom FIFA-e Giannijem Infantinom održan u junu 2017. godine.

“Zaključeno je kako je Lauber namjerno davao lažne izjave istražitelju te je namjerno prikrivao održavanje sastanka. Čini nam se apsurdnim da se nekoliko od sudionika sastanka s predsjednikom FIFA-e ne sjeća toga sastanka s obzirom na opće iskustvo života. Stoga smatramo kako je glavni tužitelj počinio nekoliko povreda službene dužnosti” - stoji u priopćenju saveznog suda.
Lauber je u svojoj izjavio ponudio ostavku kako bi zaštitio integritet svog ureda, ali je zanijekao da je lagao. Lauber je i ranije bio suočen s mogućim pokretanjem procesa za njegovu smjenu, jer se vodila istraga protiv njega i Infantina zbog navodnih kriminalnih aktivnosti. Obojica su tada nijekala bilo kakvu umiješanost u nezakonite radnje. Laubera se optužuje i kako je bio umiješan u potkupljivanje članova FIFA-e vezano uz dodjelu Svjetskog prvenstva 2006. u Njemačkoj.

Top Komentari

Rajvosa2019
Podnio ostavku pred velikim pritiskom javnosti , bio bi i ovako i onako smijenjen - istrazivao je korupciju u FIFA - a dva puta se sastajao sa Infantinom bez protokola/ pokusali su neke stvari da zataskaju - sve su to gangsteri sa kravatama
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi