U BiH stigao Mitsubishi i-MiEV

U BiH stigao Mitsubishi i-MiEV

Sponzorski tekst

Mitsubishi i-MiEV, serijski električni automobil stigao je u Bosni i Hercegovinu. Službeno, to je prvo elektično vozilo prodano u našoj zemlji.  

Ovo je prvi serijski električni automobil na svijetu, a za 2017. godinu je i tehnološki dotjeran.

Premda su baterije zadržale isti kapacitet (16 kWh), zahvaljujući nižoj potrošnji energije (125 Wh/km) ukupni doseg je povećan i sada iznosi 160 km.

Mitsubishi i-MiEV je prije svega namijenjen kupcima iz urbanih sredina koji dnevno prelaze manje od 160 km, a žele vozilo koje iziskuje minimalne troškove. Zbog toga što ne emitira štetne plinove i CO2 bitno doprinosi smanjenju zagađenja atmosfere u velikim gradovima.

Zbog svojih kompaktnih dimenzija prikladnih velikim gradovima, Mitsubishi i-MiEV se u duljinu proteže 3.475 mm, u širinu 1.475 mm, a visok je 1.600 mm. Međuosovinski razmak vozila iznosi 2.550 mm, a njegova ukupna masa je 1.100 kg. U unutrašnjost, koja je dizajnirana da prije svega bude funkcionalna, se udobno mogu smjestiti četiri odrasle osobe. Instrumentna ploča je smještena na vozačevoj strani i pokazuje trenutni kapacitet baterije, potrošnju energije i predviđeni doseg s preostalom energijom, uz ostale standardne informacije. Mitsubishi i-MiEV nudi solidan prtljažni prostor od 227 litara koji se proširiv do 860 litara, a da je vrlo okretan i spretan za gradsku vožnju vidljivo je iz radijusa okretanja koji iznosi samo 4,5 metara.

Mitsubishi i-MiEV za pogon koristi električni motor snage 47 kW (67 KS) i 180 Nm okretnog momenta raspoloživog od 0 do 2.000 o/min, a snaga i moment se šalju na stražnje kotače preko jednobrzinskog mjenjača. Električni motor se napaja preko litij-ionske baterije kapaciteta 16 kWh smještene u sredinu vozila ispod poda, koja mu prema novom europskom ciklusu omogućuje autonomiju do najviše 160 km. Postoje tri načina rada motora ovisno o želji i potrebi za očuvanjem energije, a kako se električna energija ne bi rasipala, maksimalna brzina je elektronski limitirana na 130 km/h.

Baterija se može puniti preko standardne 220V kućne utičnice za 6 sati do 100-postotnog kapaciteta, a izvan doma omogućeno je punjenje na prilagođen energetskim postajama za brzo punjenje do 80-postotnog kapaciteta za 30 minuta. Također, ugrađena je i opcija regenerativnog kočenja, jer prilikom usporavanja električni motor radi kao generator i nadopunjava bateriju električnom energijom. Cijena vozila od 53.000 KM sa PDV-om uključuje i bateriju, te veoma bogat paket opreme Intense.

Kupci i-MiEV-a u razvijenim zemljama koje drže do zaštite okoliša imaju na raspolaganju državne poticaje u iznosu i od 30% do 50% od cijene vozila, ne plaćaju cestarine i parking mjesta te imaju znatne olakšice kod registracije i osiguranja vozila.

Jedno ovakvo vozilo je isporuceno JP Elektroprivreda BiH, Slt d.o.o. je prva firma u BiH koja je isporucila ovakvo vozilo javnom preduzeću.

Elektroprivreda s ovim pocinje revoluciju elektricnih vozila i svojih punionica.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi