Uhapšena kladioničarska mafija

Skandal potresa njemačku

Uhapšena kladioničarska mafija

Hrvatski državljani, uzročnici najvećega njemačkog skandala zbog prevara na sportskim kladionicama, braća Ante i Milan Šapina, ponovo su uhapšeni u četvrtak u Berlinu u akciji protiv manipuliranja rezultatima na utakmicama u Europi, javljaju njemački mediji.

"Osumnjičeni su da su visoke dužnosnike, sportaše i sudije evropskih fudbalskih liga potkupljivali radi manipuliranja rezultatima utakmica kako bi varali na kladionicama", stoji u kratku priopćenju državnog tužilaštva za ekonomski kriminal u Bochumu.

U istrazi provedenoj u saradnji s UEFA-om diljem Europe je obavljeno više premetačina i pritom uhićeno više osoba.

Njemački mediji navode da su vođe kriminalne skupine hrvatski državljani Milan i Ante Šapina.

Braća Šapina, Ante kao prvooptuženi te Milan i Filip, već su 2005. osuđena na zatvorske kazne zbog manipuliranja rezultatima utakmica njemačkih nogometnih liga i prijevara njemačke državne športske kladionice. Po tvrdnjama Njemačkog fudbalskog saveza (DFB), u najnovijem skandalu nije riječ o manipuliranjima rezultatima utakmicama njemačke lige, nego nekih europskih liga, no ne navodi se kojih.

Bude li vođa "kladioničke bande", kako su mediji prozvali Antu Šapinu, ponovno osuđen, prijeti mu dugogodišnja zatvorska kazna.

Pojedinosti istrage i uhićenja državno odvjetništvo će objaviti u petak na izvanrednoj konferenciji za tisak.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.