Umjetnici koji koriste košarkaške terene kao platno

Red Bull Half Court

Umjetnici koji koriste košarkaške terene kao platno

E. Čaušević

Ulični umjetnici, u saradnji sa lokalnim zajednicama i uz pomoć turnira Red Bull Half Court, transformišu košarkaška igrališta širom svijeta, kreirajući upečatljivu ostavštinu koja u gradske kvartove donosi živopisne boje.

Umjetnici kao što su poznati Italijan PISKV i talentovani nigerijski grafiter Osa „Seven“ Okunpolor pomogli su transformaciju terena za uličnu košarku diljem svijeta, istražujući tačke na kojima se košarka i umjetnost dodiruju.

U Nigeriji je Okunpolor, jedan od najtalentovanijih i najtraženijih grafitera u Africi, pomogao obnovu igrališta u parku Ndubisi Kanu u Ikeji (Lagos). On vjeruje da je košarka umjetnost - umjetnost vođenja lopte, šutiranja i driblinga - te da bi se to trebalo vidjeti na terenima.

Projekat je, u saradnji sa parkom u Lagosu, uključio članove lokalne zajednice koji su inkorporirali svoje crteže u cjelokupno djelo, kako bi promovisali jedinstvo i u parku stvorili trajnu ostavštinu.

PISKV (pravim imenom Francesco Persichella) je osmislio novi dizajn koji je udahnuo novi život rimskom kvartu Scalo San Lorenzo za turnir Red Bull Half Court 2021 u glavnom gradu Italije.

On je sarađivao sa volonterima iz lokalne zajednice kako bi kreirao novo djelo, koje preko cijelog terena prikazuje igrača kako „zakucava“ unutar zidina čuvenog Koloseuma. Oslikani teren je sa površinom od 800 m² jedan od najvećih te vrste u Evropi.

Oglasi

„Iz Koloseuma izranja igrač koji izvodi zakucavanje, najpoznatiji potez u uličnoj košarci. Snagu dizajnu daju dinamične linije i žive boje, brišući sivu stvarnost koja je ranije dominirala igralištem“, objasnio je 28-godišnjak.

„Ovo igralište je uvijek bilo poznato u gradu. Iz svih drugih kvartova takođe dolaze ovdje da igraju, a zajednica je uvijek bila vrlo aktivna. Mladi ljudi, koji žive u nepovoljnim životnim okolnostima, pronašli su novu energiju i zajedno sa Piskvom doprinijeli da ovaj pomalo zapušteni teren, koji je godinama bio zaboravljen, doživi preobražaj“, kaže Matteo Baruzzo, član košarkaške zajednice kvarta San Lorenzo.

Još jedno obnovljeno igrlište u Italiji, u Bolonji, takođe reflektira filozofiju ostavljanja nečeg trajnog lokalnoj zajednici. Smješten u parku Graziella Fava, obnovljeni teren ukrašen je velikim muralom boga mora, Neptuna.

Ekipa Truly Design Crew kreirala ga je u saradnji sa Regaz dei Fava, zajednicom od oko 80 mladih ljudi različitih porijekla i iz različitih kvartova, koja se okupila oko ideje da učine parkove mjestom sastajanja, a igrališta njihovom žilom kucavicom.

U Švicarskoj je umjetnik Serge Lowrider bojama transformisao teren u Lozani. Lowrider ima dugu umjetničku vezu sa košarkom: za Nike je radio narudžbe za 50. rođendan Michaela Jordana, te za turnir March Madness.

U Turskoj se turnir Red Bull Half Court udružio sa festivalom Mural Istanbul, kako bi transformisali tri terena u zemlji. Dizajner i muralist Max On Duty je za preuređenje terena u istanbulskom parku Abbas Aga inspiraciju našao u lokalnoj legendi Sinanu Guleru. U Ankari je grafiter Esk Reyn stvorio remek-djelo boja i uglova u gradskom parku Anıttepe. U Bursi ulični umjetnik Mr. Hure stoji iza apstraktne kreacije u parku Hudavendigar Kent.

Osim konkretnih terena, PISKV je u okviru drugog projekta pomogao poznatim uličnim košarkašima - među kojima su Dušan Bulut, Joey „King Handles“ Haywood, Paul Gudde, Li Tsz Kwan i Jamad Fiin - da svoje košarkaške terene iz snova pretoče u stvarnost, ručno nacrtavši brojne skice prije nego što je za svaku od ideja digitalno kreirao finalnu ilustraciju.

„Rado sam nacrtao ove terene za igrače koje sam svakodnevno gledao na društvenim mrežama. Volim koncept umjetnosti u javnom prostoru, jer pojačava osjećaj zajedništva“, rekao je Italijan.

Turnir Red Bull Half Court će ovog mjeseca biti okončan Svjetskim finalom, na istom ovom kultnom igralištu u Rimu na kojem je PISKV naslikao svoj mural.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi