Vincenzo Iaquinta osuđen na dvije godine zatvora, njegov otac na 19
(Foto: EPA) Vincenzo Iaquinta je bio dijelom legendari generacije Azzurra koja se 2006. godine popela na "krov svijeta".

Zbog posjedovanja oružja

Vincenzo Iaquinta osuđen na dvije godine zatvora, njegov otac na 19

Nekadašnji napadač Juventusa i reprezentacije Italije Vincenzo Iaquinta danas je osuđen na dvije godine zatvora, u velikom sudskom procesu u kojem se na meti zakona našla italijanska mafija.

Svjetski prvak sa Italijom 2006. godine, Vincenzo Iaquinta, je još u decembru 2015. godine optužen za nedozvoljeno posjedovanje vatrenog oružja i pomaganje Ndrangheti, moćnoj kalabrijskoj mafiji.

U maju ove godine je tužilac tražio šest godina zatvora za Vincenza, te zatvorsku kaznu od 10 godina za oca proslavljenog italijanskog fudbalera.

Na optužnici u procesu čiji je cilj bio zadati jak udarac pomenutoj mafijaškoj organizaciji našlo se više od 140 osoba. Suđenje je izazvalo ogromno pažnju medija na sjeveru Italije, a osumnjičeni su se teretili da su pomagali Ndrangheti da se probije na sjever države.

Kao što je već rečeno, Iaquinta je osuđen na dvije godine zatvora, te je proglašen krivim za nelegalno posjedovanje oružja, ali je oslobođen optužbi za pomaganje mafiji. Sa druge strane, njegov otac je proglašen krivim za saradnju sa mafijom i osuđen je na 19 godina zatvora.

Nekadašnji italijanski fudbaler je osuđen zbog nelegalnog posjedovanja dva pištolja i to Smith & Wesson Magnuma 357 i pištolja Browing kalibra 7.65 mm.

Iaquinta je, kada su pištolji pronađeni, tvrdio da se oni jedno vrijeme jesu nalazili u njegovoj kući, ali da ih je nakon toga predao svom ocu, kojem je inače zabranjeno posjedovanje oružja od 2012. godine zbog povezanosti sa mafijom.

Ipak, tada još njegov otac Giuseppe nije imao zabranu posjedovanja oružja s obzirom da se sve navodno odvijalo pred njegov transfer iz Udinesea u Juventus 2007. godine. Iaguinta je tvrdio da je dao oružje ocu, ali da je o tome nije obavijestio nadležne organe. Problem je što je transfer oružja tada morao biti prijavljen, te da je zbog toga svaki naredni kontakt Vincenza sa istim nelegalan.

"Ja sam poznata osoba. Pištolje sam tada kupio za budućnost, da ih imam kada budem u fudbalskoj panziji... Volio sam ići u streljanu kada bih imao slobodnog vremena", izjavio je na suđenju u maju ove godine Vincenzo Iaquinta.

Prema italijanskom zakonu Iaquinta se neće smatrati krivim sve dok ne iscrpi sve mogućnosti žalbe, a s obzirom da njegova kazna nije toliko teška neće odmah biti poslan na izdržavanje. Sa druge strane njegov otac će vjerovatno ostati iza rešetaka bez obzira što još ima pravo na žalbu i što presuda još nije pravosnažna.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi