U NBA karijeri stekao ime, ali zaradio siću: 30 godina kasnije na računu ima više od 400 miliona

Vinnie Johnson napravio prave poslovne poteze

U NBA karijeri stekao ime, ali zaradio siću: 30 godina kasnije na računu ima više od 400 miliona

M. Šljivak

Nekadašnji NBA košarkaš Vinnie Johnson (66) je tokom 14 godina u NBA ligi zaradio 'samo' pet miliona dolara, ali nevjerovatni poslovni potezi nakon okončanja karijere donijeli su mu ogromno bogatstvo i ovaj bivši igrač je trenutno težak od 400 miliona dolara.

Vinnie Johnson je krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća bio izuzetno bitan kotač u legendarnoj ekipi Detroit Pistonsa koja je osvojila dva naslova prvaka NBA lige.

Čuveni 'Bad Boysi' lomili su sve na svom putu, a Johnson je kao šesti igrač donio ogroman doprinos osvajanju dva NBA prstena, iako u javnosti nije bio popularan kao Isiah Thomas, Joe Dumars ili Dennis Rodman.

Johnson je nosio nadimak 'Mikrovalna' zbog fenomenalne mogućnosti da odmah da doprinos na parketu, a pored Pistonsa u karijeri je igrao još za Seattle SuperSonicse i San Antonio Spurse.

U 14-godišnjoj NBA karijeri Vinnie je zaradio 'samo' pet miliona dolara. Međutim, ovaj novac je pametno uložio i danas se njegovo bogatstvo procjenjuje na više od 400 miliona dolara.

Johnson je nakon košarkaške karijere osnovao kompaniju koja je glavni snadbjevač auto dijelova za General Motors, Ford Motor Company i druge velike kompanije u ovom sektoru.

Oglasi

Vinnie je vlasnik i izvršni direktor kompanije koja ima tri milijarde dolara godišnjeg prihoda. Dobar dio kolača ide baš njemu, pa je on trenutno jedan od najbogatijih bivših košarkaša s preko 400 miliona dolara na računu.

Ispred njega su samo rijetke legende poput Michaela Jordana, Magica Johnsona te samo nekoliko drugih aktivnih i bivših sportista.

Vinnie Johnson je tokom NBA karijere (1979-1992) najviše vremena proveo u Detroit Pistonsima, čak deset godina i iako nije bio među glavnim zvijezdama bio je itekako bitan član ekipe.

Njegov dres s brojem 15 povučen je od strane Pistonsa jer je bio bitan faktor u osvajanju naslova prvaka 1989. i 1990. godine.

Upravo je on šutem na 0.7 sekundi prije kraja 1990. godine u petoj utakmici finala donio Pistonsima trijumf protiv Portland Trail Blazersa (92:90) i novu titulu NBA prvaka.

Ovaj šut mu je u Detroitu donio i novi nadimak. Umjesto 'Mikrovalna' postao je 007.

Ukupno je Johnson po meču u dugoj NBA karijeri ubacivao 12 poena, a ovom učinku je dodao nešto više od tri asistencije i skoka po utakmici.

Podsjetimo, čuveni Bad Boysi su bili poznati kao zaista žestoka ekipa kojoj nijedan NBA tim nije mogao stati ukraj jer su na terenu dobijali žestoke batine.

Ipak, zaustavili su ih konačno Chicago Bullsi čija je era osvajanja naslova s Michaelom Jordanom tada počela.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi