Kličko šokiran s onim što Njemačka šalje Ukrajini kao vojnu pomoć: "Šta je sljedeće, jastuci?"

Bivši svjetski prvak u boksu

Kličko šokiran s onim što Njemačka šalje Ukrajini kao vojnu pomoć: "Šta je sljedeće, jastuci?"

E. Škorić

Legendarni ukrajinski bokser Vitalij Kličko početkom 2022.  godine pridružio se vojsci Ukrajine.

Nekadašnji svjetski prvak u boksu i aktuelni gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko želi pomoći u odbrani Ukrajine i pozvao je i ostale čelnike da učine isto.

"Mnogi od nas su služili vojsku, a te vještine bi trebalo da budu vraćene. Mislim da je takva obuka od suštinskog značaja za srednje i visoke funkcionere zemlje koja je u ratu već osam godina", rekao je Kličko za britanski The Telegraph početkom godine.

Braća Kličko su uz Andrija Ševčenka najpoznatiji sportisti Ukrajine, koja se suočava s mogućim ratom sa Rusijom, koja već dugo vremena steže obruč oko Ukrajine i planira napad.

U pomoć Ukrajini pritekle su neke sile, a Klička je razočarala "pomoć" od Njemačke.

Naime, Njemačka će Ukrajini isporučiti 5000 vojnih kaciga, saopštila je to njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht, dok je Berlin oštro kritizirao Kijev jer je odbio poslati oružje toj istočnoevropskoj zemlji.

"Primio sam pismo od ukrajinskog veleposlanstva u kojem se traži vojna pomoć. Poslat ćemo 5000 komada kao jasnu poruku: na vašoj smo strani".

S obzirom na to da su se Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo dogovorile isporučiti značajnu vojnu pomoć, Njemačka je više puta odbijala poslati "smrtonosno oružje" Ukrajini.

Vitalij Kličko (50) je nazvao šalom pomoć Njemačke.

“Ponašanje njemačke vlade ostavlja me bez teksta. MORH vjerojatno nije shvatio da se suočavamo s dobro opremljenom ruskom vojskom koja u svakom trenutku može ući u Ukrajinu. Šta će nam poslati sljedeći put? Jastuci?", odbrusio je Kličko, gradonačelnik Kijeva.

Oglasi