Električni up

Volkswagen predstavio e-up!

Sponzorski tekst

Volkswagen je u  Sarajevu predstavio svoj novi automobil na električni pogon VW e-up!. Radi se o novoj izvedbi već zastupljenog modela VW up!, koji pripada segmentu malih gradskih automobila.

"Ovo je prvo poptuno električno vozilo iz Volkswagen koncerna u BiH. Ovaj model donosi revoluciju. Sa e-up!-om smo krenuli u novi segment potpuno električnih vozila. Do sada smo imali mogućnost da vidimo hibridna vozila, vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem, dok ovo vozilo nema motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, ono ima samo lithium ionske baterije čija je velika prednost što praktično nema zagađenja", izjavio je Jasmin Lučkin tehnički trener za Volkswagen u Bosni i Hercegovini.

"Vozilo je sa četvero vrata, a enterijer i vanjske dimanzije su potpuno jednake klasičnom modelu VW up!-a. Vozilo se može puniti na više načina, a za naše krajnje korisnike je najbitnije da se može puniti u kućnoj varijanti, na običnoj utičnici od 220V. Postoji mogućnost punjenjem na baznim stanicama, dok postoji i treća varijanta, tzv. istosmjernog punjenja, koja za nekih sat vremena može napuniti bateriju. Ovaj model je već na našem tržištu, a cijena je oko 50.000KM,  zavisno od opreme i modela", dodao je Jasmin Lučkin.

 Novi e-up! pokreće elektromotor snage 85 KS i 210 Nm okretnog momenta s kojim ovaj automobil do 100 km/h ubrzava za 12,4 sekunde i postiže maksimalnu brzinu od 130 km/h. Novi e-up! na 100 kilometara troši 11,7 kWh električne energije koja se skladišti u lithium-ionske baterije, a s jednim punjenjem ima autonomiju do 160 km. Automobil je težak 1.185 kg, a njegove baterije smještene su u podu tako da prtljažni prostor nije narušen u odnosu na standardnu izvedbu.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi