Smrt ne bira vrijeme i mjesto: Izveo je aut, pet sekundi kasnije je umro, imao je samo 18 godina!

Ogromna tragedija

Smrt ne bira vrijeme i mjesto: Izveo je aut, pet sekundi kasnije je umro, imao je samo 18 godina!

A. Čaušević

Još jedan mrtav sportista. Još jedna tragedija u svijetu fudbala. Ovaj put u pitanju je mali fudbal poznatiji kao futsal. Guilherme Carvalho Castaman, mladi 18-godišnji futsaler, kolabirao je tokom amaterske utakmice u brazilskom gradu  Soledade, a ubrzo je i preminuo.

Nekoliko dana nakon tragične smrti Raphaela Dwamenea u Albaniji, koji se također srušio na terenu i više se nije oporavio, otišao je još jedan život, a da prije toga nije bilo upozorenja da slijedi tragedija.

Utakmica futsala je bila prenošena uživo, a snimci su bili uznemirujući i pokazuju da se tragedija desila u razmaku od nekoliko sekundi.

Dečko koji je nedavno postao punoljetan je tek bio uzeo loptu da izvede aut. Uzeo je loptu, dodao je saigraču i pet sekundi kasnije bio je mrtav.

Guilherme Castaman se prije utakmice osjećao dobro i ništa nije slutilo na tragediju

Srušio se na klupu, podigao je ruku tražeći pomoć i dao do znanja da nešto nije u redu. Sudija i ostali su mu pritrčali, ali mu spasa nažalost nije bilo.

Na snimiku se može vidjeti kako je Castaman pao, zatim izgubio svijest, dok je osoba prva koja mu je prišla shvatila ozbiljnost situacije te je signalizirala svima ostalima da se odmah nešto mora poduzeti.

Oglasi

Od tog trenutka viđene su scene koje su nažalost sve češća pojava na fudbalskim mečavima. Formirala se grupa da zaštiti dečka, dok mu se očajnički pokušala pružiti pomoć.

Castaman je potom stavljen na nosila i prevezen u bolnicu. Ljekari su ga sat vremena pokušavali reanimirati, ali su mogli samo proglasiti njegovu smrt.

Ništa nije nagovještavalo tragediju. Mladić je prije utakmice bio dobro, a uzroci smrti još uvijek nisu poznati.

"On će zauvijek biti naše dijete", napisala je njegova majka u srcedrapajućem oproštajnom pismu. Nema sumnje da je njoj najteže.

Koliko god to zvučalo paradoksalno smrt na fudbalskom stadionu posljednjih godina postaje normalna pojava te je krajnje vrijeme da nadležne fudbalske strukture na čelu sa FIFA-om pooštre ljekarske preglede.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije