Amerikanke kontra Brazila, Italija sa Kinom

Poznati parovi polufinala na SP odbojkašica

Amerikanke kontra Brazila, Italija sa Kinom

Odbojkašice Italije osvojile su prvo mjesto u grupi H trećega kruga Svjetskog prvenstva kojemu su i domaćini. U posljednjem dvoboju svladale su Rusiju 3:1, po setovima 25:12, 25:17, 12:25, 25:23.

Talijankama je za potvrdu prolaska u polufinale dovoljno osvojiti 55 poena, ali za osvajanje prvog morale su osvojiti barem set, a to su i ostvarile već u prvoj dionici igre koju su dobile 25:12. Nakon što su Talijanke dobile i drugi set 25:17 bilo je jasno da će uz njih u polufinalu iz ove grupe  igrati i Amerikanke, jer je Ruskinjama odgovarala samo pobjeda od 3:0 ili 3:1.

U posljednjem susretu grupe G Brazil je svladao Dominikansku Republiku 3:0 (25:19, 25:21, 25:17) i tako potvrdio prvo mjesto u grupi , dok se u polufinale kao drugoplasirana reprezentacija plasirala Kina. Naime, Dominikankama je za prolazak u polufinale bila potrebna pobjeda protiv Brazilki, kojima je, pak, za osvajanje prvom mjesta bilo dovoljno da osvoje dva seta. Ipak, Brazilke su odigrale ozbiljno do kraja i tako pomogle Kineskinjama.

Brazil je treći krug na SP-u završio s maksimalnih šest bodova, Kina je druga s dva, a Dominikanska Republika treća s jednim.

U subotnjim polufinalima igrat će Brazil i SAD te Italija i Kina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.