Brazilci deveti put najbolji

Završena Svjetska liga

Brazilci deveti put najbolji

Sinoć je u argentinskom gradu Cordobi završeno dvadeseto izdanje Svjetske lige za odbojkaše. Iako podmlađeni, reprezentativci Brazila su i ovaj put pokazali da su najbolji na svijetu.

Brazil je u finalu bio bolji od Rusije sa 3-1 u setovima i tako došao do devetog naslova prvaka Svjetske lige i prestigao Italiju koja ima osam naslova. U finalu protiv Rusije selektor Brazila Bernardo Rezendo nije mogao računati na povrijeđene Rodrigaoa i Vissota, ali se to nije previše osjetilo.

Prvo ime Karioka je bio Dante, kojeg je selektor Rezendo na ovaj turnir pozvao nakon nekoliko godina odmora od nacionalnog dresa. Dante je Rusima postigao 18 poena i odveo svoju momčad do trinaeste uzastopne pobjede i osvajanja sume od milion dolara. Treće mjesto i 300. 000 dolara je pripalo Srbiji, koja je bila bolja od Kube sa 3-2 u setovima.

„Bilo je sjajno. Rusija je bila odlična, ali smo ih pritisli na servisu i natjerali na greške. Ova titula je veoma važna za nas, jer je ovdje bilo dosta novih, mladih igrača. Nismo dozvolili Rusima da iskoriste njihovo najjače oružje, servis. U trećem setu smo napravili dosta grešaka, ali smo se u četvrtom opet vratili u igru“, rekao je Bernardo Rezendo.

Kapiten Brazila Murilo proglašen je za najboljeg igrača završnog tirnira, njegov suigrač Mario je najbolji libero, najbolji server je Kubanac Joandry Leal, dok su ostale pojedinačne nagrade otišle u ruke Rusima. Maksim Mihajlov je najbolji smečer i poenter, Dmitrij Muserskij je najbolji bloker, a Sergej Grankin najbolji dizač.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.