Poljskoj naslov prvaka Evrope u odbojci, medalja i za Sloveniju

Poljskoj naslov prvaka Evrope u odbojci, medalja i za Sloveniju

E. Oštraković

Poljska muška odobjkaška reprezentacija slavi naslov evropskog prvaka nakon što je u finalu u Rimu pobijedila domaću selekciju Italije sa uvjerljivih 3:0 (25-20, 25-21, 25-23).

Ovo je Poljacima tek drugi naslov prvaka Evrope, a imaju i tri svjetska zlata. Prvi trofej na EP osvojili su 2009. godine.

Wilfredo Leon sa 13 i Norbert Huber sa 12 poena bili su najučinkovitiji kod Poljske, dok je Daniele Lavia sa 13 poena bio najbolji kod Italije.

U borbi za treće mjesto Slovenija je slavila protiv olimpijskog pobjednika Francuske s 3:2. Vodili su 2:0, djelovalo je kao da je sve gotovo, a onda se Francuzi vraćaju, mada je set odluke Slovenija dobil sa 15:11.

Za Sloveniju je ovo četvrto odličje s posljednjih pet evropskih prvenstava, 2015., 2019. i 2021. je bila srebrna. Rok Možič je sa 26 poena predvodio Sloveniju, dok je Earvin Nghapet sa 18 poena bio najbolji u redovima Francuske.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi