Mulić optužio Fatića & Co. za kriminal!

Poslao "otvoreno pismo" redakciji SportSport.ba

Mulić optužio Fatića & Co. za kriminal!

Emir Mulić, međunarodni odbojkaški sudija iz Sarajeva, optužio je čelnike Odbojkaskog saveza Federacije BiH, to jeste predsjednika Aliju Fatića, tehničkog sekretara Dženitu Fatić i direktora takmičenja Seada Nazibegovića za pronevjeru novca u periodu od augusta 2005. godine do augusta 2008. godine. Mulić je na email adresu naše redakcije poslao «otvoreno pismo» u kojem je pomenute okrivio, za kako je rekao: «kriminalne radnje o kojima je još obavijestio i policiju, nekoliko tužilaštava, Nadzorni odbor OS Federacije BiH...»

Gdje je 100.000 KM iz budžeta ZDK?!

Prenosimo dio pisma koji nam je poslao Mulić, a u kojem ističe da su Fatići u saradnji sa Nazibegovićem prevarili Ministarstvo kulture i sporta Zeničkodobojskog kantona:
«Imate priložene i anekse propozicija stalnih takmičenja OS FBIH i OS BIH za zadnje 2 sezone pa sami izračunajte za koliko je (na članrinama, kotoizacijama, reigistracijama i licencama igrača/ica) i oštećen budzet ZE-DO kantona i prevareno pomenuto Ministarstvo, čija je jedina greška to što su vjerovali mafiji iz OS FBIH. Po mojoj računici lažno je fakturisano najmanje 48 hiljada KM od čega je naplaćena najmanje 41 hiljada KM protupravne imovinske koristi. Bitno je naglasiti da novac koji je priman iz budžeta ZDK uopšte nije prikazan u finansijskim izvještajima koji su podnoseni Skupštini OS FBIH, gdje klubovi iz OS FBIH, vjerovatno, nikada ne bi saznali da je OS FBIH naplatio preko 100.000 KM iz budzeta ZDK, niti bi znali gdje su te pare zavrsile».

Mulić: Raskrinkane kriminalne radnje


Mulić dalje u «otvorenom pismu» našoj redakciji naglašava da «zahvaljujući njegovom upornom istraživanju kriminalnih radnji u odbojkaškom sportu, gore navedeni su raskrinkani, pa se može očekivati da plate za sve što su učinili». «Napomenuo bih da se na jednoj od preuveličanih faktura (teškoj 24.650 KM) ispostavljenih Ministarstvu ZDK "sasvim slučajno" (garant Dženita pogriješila) na memorandumu OS FBIH našao broj žiro-računa ŽOK Tuzla (na koji je trebalo izvšiti uplatu), čiji je gospodar Alija Fatić. Pomenut ću i da je stvarni (po odlukama Predsjedništva OS FBIH) iznos članarine za sezone 2007/08 i 2008/09 600 KM, a ne 1.000, odnosno 1.200 KM kako se navodi u priloženim fakturama», napisao je Mulić našoj redakciji.

Ministarstvo ZDK obustavilo pomoć klubovima


Mulić tvrdi i kako je «ovaj slučaj jedan od največih kriminala u bh. sportu».
«Ceh ove pljačke će neko morati platiti (Ministarstvo/budžet ZDK će morati dobiti pare nazad), a dijelom su ga već na svojoj koži osjetili klubovi iz ZDK kojima je Ministarstvo obustavilo plaćanje trenerskih licenci u zadnje 2 sezone. Nije uopšte isključeno (čak je vrlo vjerovatno) da je nešto (članarine, registracije igrača) od onoga što je fakturisano Ministarstvu, fakturisano i klubovima koji nisu znali šta OS FBIH fakturise Ministarstvu sporta ZDK, niti je Ministarstvo znalo šta OS FBIH fakturise klubovima. Želio bih da pohvalim i nadležne iz Ministarstva sporta ZDK koji su vrlo ozbiljno shvatili ovaj slučaj i poduzeli korake nakon što sam ih informisao o opisanim prevarama», tvrdio je Mulić u pismu upućenom redakciji SportSport.ba.

U fotogaleriji pogledajte dokazne materijale , kako navodi Mulić, o «kriminalnim radnjama čelnika OS FBiH»:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.