Najbolje bh. odbojkašice u kvalifikacijama za SP

Kongres Balkanske odbojkaške asocijacije

Najbolje bh. odbojkašice u kvalifikacijama za SP

Adnan Beganović

Dana 18.01.2013. godine u u Skoplju održan je 14. kongres Balkanske odbojkaške asocijacije (BVA). Predstavnici Odbojkaškog saveza BiH na ovom događaju bili su Luka Jurić, predsjednik OS BiH, Milutin Popović, potpredsjednik OS BiH i Draženko Haračić, generalni sekretar OS BiH.

Na 14. kongresu BVA za novog predsjednika izabran je George Visan, predsjednik Odbojkaškog saveza Rumunije, dok je Artur Romaskan, predsjednik Odbojkaškog saveza Moldavije, novi potpredsjednik BVA.

Učesnike kongresa pozdravio je Dr. Jan Hronek iz Češke, potpredsjednik CEV (Evropske odbojkaške konfederacije) i gospodin Vasil Tupurkovski, predsjednik Olimpijskog komiteta Makedonije, u ime domaćina Kongresa.

Između ostalog delegati 14. Kongresa BVA donijeli su odluke o domaćinima Halkbank Balkanskih prvenstava u 2013. godini, a to su:
1. Prvenstvo u konkurenciji pionirki odigrat će se u Rumuniji. Pored domaćina učestvovaće reprezentacije Bosne i Hercegovine, Srbije, Turske, Crne Gore,
Bugarske i Albanija.
2. Prvenstvo u konkurenciji pionira odigrat će se u Bugarskoj. Pored domaćina učestvovaće reprezentacije Srbije, Turske, Rumunije, Moldavije, Crne Gore i
Albanije.
3. Kadetkinje će prvenstvo odigrati u Turskoj uz učešće reprezentacija Bugarske, Crne Gore, Moldavije, Rumunije, Srbije, Turske i Grčke.
4. Prvenstvo u konkurenciji kadeta odigrat će se u Bosni i Hercegovini uz učešće reprezentacija Bugarske, Moldavije, Rumunije, Srbije, Crne Gore i Turske.
5. Prvenstvo za juniorke odigraće se u Crnoj Gori, a pored reprezentacije domaćina učešće na ovom takmičenju će uzeti reprezentacije Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Grčke i Turske.
6. Juniori će prvenstvo odigrati u Srbiji uz učešće reprezentacija Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Rumunije, Turske, Grčke i domaćina Srbije.
7. Prvenstvo odbojke na pijesku za seniore i seniorke odigrat će se u Turskoj uz učešće ekipa iz Albanije, Bugarske, Grčke, Srbije, Rumunije, Crne Gore, Moldavije
i domaćina Turske.
8. Balkansko prvenstvo odbojke na pijesku U23 za muškarce i žene odigrat će se u Makedoniji uz učešće ekipa iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Bugarske, Grčke, Srbije, Turske, Rumunije, Crne Gore (samo u muškoj konkurenciji), Moldavije i domaćina Makedonije.
9. Balkansko prvenstvo odbojke na pijesku U20 za muškarce i žene odigrat će se u Albaniji uz učešće ekipa iz Grčke, Bugarske (samo u muškoj konkurenciji), Srbije, Turske, Makedonije, Rumunije i domaćina Albanije.

Datumi i mjesta odigravanja Halkbank Balkanskih prvenstava u 2013. godini biti će saopšteni u aprilu nakon sastanka BVA Tehničke komisije. U toku zasjedanja BVA kongresa postignuta je saglasnost da se u kvalifikacije za Svjetsko seniorsko prvenstvo u ženskoj konkurenciji uključe reprezentacije Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije. Tačan termin odigravanja kvalifikacionog turnira biti će naknadno utvrđen, a očekuje se da će to biti u drugoj polovini maja ove godine.

Ovim se reaktivira nastup odbojkaških reprezentacija BiH. Za ove aktivnosti rukovodstvo OS BiH obezbjedilo je finansijsku podršku i izvan BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.