Odbojka u BiH proživljava najteže dane

Trebaju li nam i "mali" sportovi?

Odbojka u BiH proživljava najteže dane

Jedan od najuspješnijih odbojkaških kolektiva u našoj zemlji svih vremena prolazi kroz najteži period u svojoj dugogodišnjoj historiji.

Klub se našao u teškom položaju pred početak ove sezone, a zašto uopšte egzistira trebaju zahvaliti nekolicini entuzijasta koji svakodnevno brinu o klubu.

U razgovoru za SportSport.ba direktor marketinga OK Bosna, Mirza Kljuno, istakao je da se klub nalazi u veoma teškom stanju.

"Stigli smo skoro na samo dno. Finansijska situacija u klubu nije blistava, ali s obzirom da nam je igrački kadar sastavljen uglavnom od domaćih, prije svega mladih igrača, finansije i ne bi bile toliki problem da nije nekih drugih stvari. Mi smo kao što je poznato pred početak ove sezone istjerani iz Skenderije, tako da smo ostali na ulici".

Svoje domaće utakmice odbojkaši Bosne igraju u dvorani u Ilijašu, što je van svake pameti. Poznato je da institucije koje bi trebale voditi računa o ovakvim stvarima to ne čine. U sport se ne ulaže gotovo ništa, a i ono malo što se izdvoji za sport ode u ruke "nekih većih sportova", dok za odbojku ne ostane ništa.

"U ovom trenutku ne možemo bolje od ovoga. Ukoliko niko ne stane iza kluba ne znam kako ćemo dalje egzistirati. Utakmice igramo u Ilijašu, a za treninge se snalazimo kako znamo. Često znamo trenirati po školama kako bi igrači ostali u formi. Pred početak sezone nismo imali čak ni lopte. U takvim uslovima i rezultat izostaje", kaže Mirza Kljuno.

Stanje u OK Bosni nije ništa drugo nego odraz stanja u kompletnom sportu u državi. Sramota je da glavni grad Bosne i Hercegovine nije u stanju finansirati klub sa tako svjetlom tradicijom u trenutcima kada odbojka u svijetu napreduje nevjerovatnom brzinom.

Dovoljno je samo osvrnuti se na stanje u odbojci u našem najbližem okruženju. U Srbiji na utakmicama reprezentacije se okupi redovno oko 20.000 ljudi, dok  se situacija iz dana u dan popravlja i u Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori. Naših igrača već dugo nema u evropskim klubovima, a nastavi li se ovakav odnos prema ovom sportu biće još gora situacija.

Odbojka je sport koji igraju i gledaju uglavnom studenti i akademski građani, tako da ulaganje u odbojku nije samo ulaganje u sport, nego i u kompletnu budućnost zemlje. Ne bi bio grijeh dati nešto novca za ovaj sport, sigurno se neće niko pokajati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti