Rusi treći put osvojili Svjetsku ligu

U finalu nadigrali Brazil

Rusi treći put osvojili Svjetsku ligu

M. Maksimović

Odbojkaši Rusije pobjednici su ovogodišnjeg izdanja Svjetske lige. završni turnir se u Mar Del Plati, gdje su u finalu pobjedili Brazil 3:0.

Rusi su u Argentinu stigli kao drugoplasirana reprezetacija grupe, pa su odmah na startu igrali protiv Brazila. Brazilci su imali 2-1 vodstvo, ali su Rusi napravili preokret. U drugom meču, Rusi su izgubili od Kanade također u pet setova, pa su u polufinalu morali igrati sa Italijom.

Malo je nedostajalo da u finale Rusi prođu u tri seta, ali su morali odigrati jedan više. U finalu Brazilci nisu imali šanse, pali su u tri seta, 25:23, 25:19 i 25:19. Ruse su prevodili Nikolay Pavlov koji je proglašen MVP-a Svjetske lige, te odlični srednji bloker Dmitriy Muserskiy koji se također našao u najboljoj postavi uz najboljeg poentera Tsvetana Sokolova iz Bugarske. Titula najboljeg smečera pripala je Ivanu Zaytsevu iz Italije, libera Mariu iz Brazila, a tehničara njegovom zemljaku Brunu.


Rusi su u Argentini osvojili treći naslov u Svjetskoj ligi nakon 2002. i 2011. godine. Također, Rusi su druga selekcija poslije Brazila koja je povezala naslove na Olimpijadi i Svjetskoj ligi. Brazilci su to napravili  1993. i 2005. godine, nakon Igara u Barceloni, odnosno Atini.

U susretu za treće mjesto, osmerostruki osvajači Svjetske lige Talijani, pobjedili su Bugarsku 3:2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.