Srbija pomela olimpijske prvake
Velika pobjeda srpskih odbojkaša na startu

World League 2009

Srbija pomela olimpijske prvake

U Beogradu je sinoć počeo završni turnir svjetske lige za odbojkaše Final Six, gdje će se najbolji svjetski odbojkaši do nedjelje boriti za osvajanje jackpota vrijednog milion dolara. Srbija je slavila na startu, baš kao i Kuba.

Srbija je u fantastičnoj atmosferi u Areni pred 9.000 ljudi savladala olimpijske prvake Amerikance sa 3:0 u setovima. Izabranici Igora Kolakovića su dobili prvi set sa 25:20, dok su u drugom setu gledatelji vidjeli izuzetno uzbudljivu završnicu. Amerikanci su imali vodstvo 22:20, a onda su Srbi serijom od pet vezanih poena dobili i drugi set, što je bila velika psihološka prednost za njih.

Treći set je Srbija odigrala pomalo ležerno sve do pred kraj kad su Amerikanci poveli. Nakon toga Kolaković zove time out i očitava lekciju svojim igračima koji nakon toga ponovo ubacuju u petu brzinu i rješavaju set u svoju korist rezultatom 25:22, a samim tim i meč.

Ivan Miljković je sa 17 poena bio najbolji u timu Srbije, a solidne partije su pružili i Nikić sa 12, te Janić 7 i Grbić sa 5 poena. Srbija naredni meč igra u petak protiv Rusije.

U drugoj grupi Kuba je nešto teže od očekivanog savladala Argentinu rezultatom 3:1 u setovima. Iako u Argentini nema više nekadašnjih zvijezda Markosa Milinkovića ili Rosaria, sada su tu neki novi momci koji vraćaju Argentinu na veliku scenu.

Kubanci su prvi set rješili u svoju korist sa 25:22, a Argentinci uzvraćaju u drugom i istim rezultatom poravnavaju na 1:1. Treći set je otišao do tie-breaka, a tu su Kubanci bili psihički spremniji od mladih Argentinaca i rješavaju ga u svoju korist sa 26:24. Četvrti set ponovo ista priča, repriza trećeg i Kubanci upisuju prvu pobjedu, a da su i Argentinci slavili ne bi bilo ne zasluženo. Pred ovom mladom ekipom je sigurno velika budućnost.  


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.