Traži se još jedan putnik
Nikić je jedan od nositelja igre Srbije

Svjetska Liga

Traži se još jedan putnik

Svjetska liga za odbojkaše došla je do svog posljednjeg vikenda u kojem će biti poznato svih šest sudionika završnog turnira u Beogradu. Pet ih je zasad poznato, traži se još najbolji drugi između Italije i Rusije, a teoretske šanse ima i Finska koja je završila takmičenje, te joj u posljednjem kolu trebaju porazi oba konkurenta.

SAD su pobjedom od 3:0 u setovima nad  nekad valiko silom Holandijom osigurale prvo mjesto u grupi A i plasman na završni turnir zlatne lige koji će biti održan u Beogradu. Druga utakmica između ova dva tima u nedjelju biće samo formalnost, i neće utjecati na krajnji plasman na tabeli.

Italija je odličnom igrom savladala Kinu u gostima sa 3:0, i trebaće još jednu pobjedu protiv istog protivnika kako bi osigurala poziciju jedne od dvije najbolje druge ekipe te se plasirala na završni turnir.

Srbija je savladala Koreju rezultatom 3:1 i sada je na diobi prvog mjesta s Argentinom, ali im to ništa ne znači jer su oni već osigurali nastup među najboljih šest kao domaćini.

Argentina i Francuska su završile svoje takmičenje u prvoj fazi. Argentina je slavila u oba meča, u pvom je bilo 3:1, dok je u drugom meču Francuska pružila nešto jači otpor pa su Gaučosi slavili sa 3:2 i tako obezbijedili nastup na završnom turniru kao drugi iz ove grupe, jer su Srbi tamo već kao domaćini.

Kuba se bez problema obračunala sa slabim Japanom, bilo je 3:0 za domaću momčad koja treba još jednu pobjedu u nedjelju da osvoji prvo mjesto u grupi.

Rusija je kao gost s 3:0 slavila kod Bugarske i došla na korak od plasmana na završni turnir, iako im za to treba još jedna pobjeda protiv Bugara, ali bez izgubljenog seta.

Poljska i Finska su dvomečom završili svoje nastupe. U prvoj utakmici su Finci slavili sa 3:1, dok su Poljaci bili bolji u drugom meču sa 3:2. Poljska se oprostila od daljeg takmičenja kao jedno od najvećih razočarenja, dok Finska može proći dalje ukoliko izgube i Italija i Rusija u posljednjem kolu, što je ipak nerealno očekivati.

Brazil i Venecuela svoje mečeve započinju danas, ali to neće utjecati na krajnji poredak ove grupe, jer su Brazilci već osigurali jedinicu, a Venecuela je sa samo 5 bodova daleko najlošija momčad prve faze.

Rezultati:

Kina – Italija 0:3
SAD – Holandija 3:0
Argentina – Francuska 3:1, 3:2
Srbija – Koreja 3:1
Bugarska – Rusija 0:3
Kuba – Japan 3:0
Poljska – Finska 1:3, 3:2


Poredak:

Grupa A: SAD 24, Italija 20, Holandija 13 i Kina 9.
Grupa B: Srbija 21, Argentina 21, Francuska 18 i Koreja 9.
Grupa C: Kuba 23, Rusija 20, Bugarska 15 i Japan 8.
Grupa D: Brazil 27, Finska 21, Poljska 13 i Venecuela 5.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.