80km/h na skateboardima niz planinsku cestu

Red Bull No Paws Down

80km/h na skateboardima niz planinsku cestu

E. Čaušević

Blizu Osilnice u Sloveniji nedavno je održan četvrti Red Bull No Paws Down, longboard trka niz strmi planinski prevoj prepun oštrih krivina, u kojoj takmičari dostižu brzine i do 80 km/h, a pravila zabranjuju kočenje.

Bila je ovo četvrta Red Bull No Paws Down trka, koja se vozi na dijelu ceste poznatom kao „Medvedje črevo“ (Medvjeđe crijevo). Cesta je ime dobila po velikom broju smeđih medvjeda koji ovuda lutaju, kao i svom vijugavom obliku.

Na četiri kilometra dugom spustu postoji čak 18 krivina od 180 stepeni, nagib je 14%, a na longboardu se dostižu brzine i do 80 km/h. Zbog toga je ovo posljednjih godina postala jedna od najpopularnijih destinacija za longboardere iz cijelog svijeta.

Longboard je duža verzija skateboarda. Zbog veličine točkova, materijala i preciznosti izrade znatno je brži, i koristi se uglavnom za duge vožnje i trke spusta.

Takmičari u longboard trkama obično koče tako što spuste rukavice na tlo, no posebna „začkoljica“ u ovoj je pravilo koje zabranjuje takav potez, kao što ime kaže - No Paws Down (bez spuštanja šapa).

Red Bull No Paws Down se vozi po eliminacijskom sistemu: četiri takmičara startuju istovremeno, a dvojica najbržih se kvalifikuju za naredni krug. Takmičari su opremljeni kacigama, zaštitnim rukavicama i štitnicima za koljena. Trka počinje sa vrha planinskog prevoja na 1.000 metara nadmorske visine, a spust traje oko pet minuta.

Ove godine je učestvovalo 64 vrhunskih longboardera iz cijelog svijeta, a prvi put je održana i trka za žene. Pobjeda je u kategoriji muškaraca pripala Patricku Lombardiju iz Italije, a u konkurenciji žena najbolja je bila Johanna Bolaños iz Španije.

„Volim ovu utrku jer je to vjerovatno jedina utrka u kojoj je vaša vještina važnija od aerodinamičnosti vašeg skupog trkaćeg odijela. Red Bull No Paws Down je gruba i tvrda utrka“, izjavio je Lombardi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi