Agnel pobjedio Biedermanna
Yannick Agnel

Počelo EP u plivanju

Agnel pobjedio Biedermanna

M. Maksimović

Danas je u Budimpešti počelo 30.Evropsko prvenstvo u plivanju, a prvog dana smo na programu imali četiri finala. Već u utrci na 400 metara slobodno za plivače dogodilo se veliko iznenađenje.

Francuz Yannick Agnel osvojio je naslov evropskog prvaka koji je slavio ispred svjetskog prvaka i svjetskog rekordera Paula Biedermanna na drugom i Gerga Kissa na trećem mjestu.Peterostruki evropski juniorski prvak je slavio u neizvjesnoj završnici sa vremenom 3:46.17, dok je Biedermanna zaostao 13 stotinke. Mađar Kiss je do trećeg mjesta doplivao sa vremenom 3:48.14.



Britanka Hannah Miley je uzela zlato na 400 metara mješovito. Ona je u finalu postavila novi evropski rekord 4:33.09 pobjedivši dvostruku viceprvakinju na posljednja dva EP-a Mađaricu Katinku Hosszu (4:36.43), dok je treća također Mađarica Zsuzsanna Jakabos (4:37.92)


Jedno zlato danas ide i u Njemačku zahvaljujući ženskoj štafeta na 4x100 metara. Njemice su do zlata stigle u sastavu Daniela Samulski, Silke Lippok, Lisa Vitting i Daniela Schreiber s vremenom 3:37.72 minuta.Srebrnu medalju osvojile su plivačice Velike Britanije u sastavu Amy Smith, Francesca Halsall, Jessica Sylvester i Joanne Jackson sa 3:38.57, a brončanu Šveđanke u sastavu Josefin Lillehage, Therese Alshammar, Sarah Sjostrom i Gabriella Fagundez sa 3:38.81.


U utrci muških štafeta na 4x100 metara Rusi su bili bolji od Francuza. Za Rusiju su plivali Evgeni Lagunov, Andrey Grechin, Nikita Lobinstev i Daniil Izotov i na kraju su postavili novi rekord evropskih prvenstava 3:12.46 koje je za 66 stotinki bolji rezultat od vremena koje su ostvarili Francuzi u jutarnjim kvalifikacijama.Srebro su osvojili Francuzi u sastavu Fabien Gillot, Yannick Agnel, William Meynard i Alain Bernard sa 3:13.29, a broncu Šveđani u sastavu Stefan Nystrand, Lars Frolander, Robin Andreasson i Jonas Persson sa 3:15.97.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.