Akropol Norbacka HIF pobjednik turnira Euroleague

Košarka u kolicima

Akropol Norbacka HIF pobjednik turnira Euroleague

Sarajevo, 9.03.2013. Švedski tim Akropola Norbacka HIF pobjednik je turnira IWBF Euroleague „Sarajevo 2013“ koji je održan u Sarajevu 08. i 09. marta 2013. Sarajevska publika mogla je tokom dva dana uživati u vrhunskoj košarci u kolicima koja je prikazana u dvorani Ramiz Salčin. Pobjednika turnira odlučila je poslijednja utakmica između Akropol Norbacka HIF i „3K Sarajevo“ u kojoj je tim iz Švedske u dramatičnom finišu stigao do pobjede rezultatom 54:48 (10:14, 13:9, 18:16, 13:9), iako je 3K imao neriješen rezultat na poluvremenu i vodstvo većim dijelom treće četvrtine. Najefikasniji igrač utakmice bio je Ademir Demirović iz 3K sa 20 postignutih poena, dok je u timu pobjednika najefikasniji bio fantastični Husein Haidari sa 18 poena.

Utakmici je prisustvovalo više od 500 navijača koji su zdušno bodrili domaći tim.

Treće mjesto na turniru osvojila je ekipa Kaiserslautern Rolling Devils iz Njemačke, četvrti su bili EMV Villefranche iz Francuske dok su poslijednjeplasirani bili košarkaši KKI Dunav iz Beograda. U idealnu petorku turnira izabrana su čak dva igrča iz 3K Sarajevo, Nihad Majstorić i Suad Šutić,

te Husein Haidari iz Akropola, Sebastian Spitznagel iz Rolling Devilsa i Olivier Borselo iz EMV Villefranche.

 

"Prvo bih čestitao ekipi Akropola Norbacka HIF na zasluženoj pobjedi u fantastičnoj utakmci. Ovaj rezultat je veliki uspjeh i za nas, jer smo u izuzetno teškoj konkurenciji imali aktivan rezultat i plasman na finalni turnir 30 sekundi prije kraja, ali je u završnici nedostajalo koncentracije! Ostavili smo srce na terenu, kao što smo i obećali i ponosni smo na sve što se dešavalo u posljednja dva dana u Sarajevu, koje je postalo grad košarke u kolicima.

Dostojno smo predstavili svoj grad u organizacionom i sportskom smislu. Želim se zahvaliti svim učesnicima, medijima i svima koji su nam pomogli u ovom zaista zahtjevnom projektu. Ovo je velika stvar za naš klub i naš sport uopće! Na kraju želim čestitati i našim sportskim prijateljima iz Košarkaškog kluba invalida Sana iz Sanskog Mosta koji su ostvarili pobjedu na turniru Euroleague u Brnu u Češkoj i osigurali plasman u finale Challenge kupa! “ rekao je predsjednik 3K Sarajevo Samir Fazlić.

 

Rezultati i tabela:

 

08.03.

3K Sarajevo – EMV Villefranche 76:58

FCK Rolling Devils – KKI Dunav 75:46

EMV Villefranche- Akropol Norbacka HIF 45:60

KKI Dunav -3K Sarajevo 52:86

Akropol Norbacka HIF - FCK Rolling Devils 67:55

 

09.03.

KKI Dunav - EMV Villefranche 44:72

FCK Rolling Devils- 3K Sarajevo 70:85

Akropol Norbacka HIF – KKI Dunav 77:32

EMV Villefranche - FCK Rolling Devils51:66

3K Sarajevo - Akropol Norbacka HIF 48:54

 

Tabela:

 

Akropol Norbacka HIF  8

3K Sarajevo               7

FCK Rolling Devils      6

EMV Villefranche         5

KKI Dunav                 4

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.