Aktivno i pasivno liječenje

Prvi susret sa kiropraktičarom

Aktivno i pasivno liječenje

Kiropraktički tretmani su kod mnogih dio zdravog življenja. Koriste se iz preventivnih razloga i najčešće kada dođe do bolova. Mnogi je smatraju kao zadnji pokušaj spasa kod teških oboljenja ne znajući da bi ova vrsta terapije trebala da bude prvi izbor ...

kada dođe do problema.

Mnogi je shvataju preozbiljno ali je ustvari treba gledati kao jednu vrstu masaže koja ima dugotrajan efekt. Moderna kiropraktika je na našim prostorima rijetka i relativno nepoznata. Iz tog razloga ću u ovom članku da pojasnim kako izgleda tretman kod kiropraktičara.

Prvi susret sa kiropraktičarom obuhvata mnoge stvari. Prije nego što je moguće započeti tretman, kiropraktičar mora izvršiti detaljan klinički pregled koji obuhvata: anamnezu, opšti status, neurološki pregled, biomehaničku funkciju i palpaciju. Zbog toga prvi posjet kiropraktičaru traje duže vremena, oko 45 minuta. Ako se ispostavi da simptomi pacijenta potiču iz mišićno-koštanog sistema sa biomehaničkim disfunkcijama, a ne od eventualne patologije, kiropraktičar započinje tretman.
Tretman kiropraktičara se uglavnom sastoji od manipulacije ili mobilizacije zglobova. Također, Važan je rad sa određenim mišićima koji su preaktivni ili imaju lošu funkciju. Za tretiranje mišića koristi se većinom akupresura, PIR i PNF-stretching, TENS (elektricitet za opuštanje/smanjivanje bolova u mišićima) i tehnike za aktiviranje mišića. Zglobovi i mišići su u direktnoj suradnji jedni sa drugim, tako da je u mnogim slučajevima važno tretirati oboje.
Nakon serije kiropraktičkih tretmana dolazi do poboljšanja biomehaničke funkcije u mišićno-koštanom sistemu. Zajedno s tim dolazi i do smanjenja bolova. U mnogim slučajevima, naročito kod dugotrajnijih problema, važno je da pacijent počinje rehabilitaciju kroz specifične vježbe, potrebne osobi. Ovaj dio liječenja se zove aktivno liječenje - kada pacijent sam održava poboljšanu funkciju kroz vježbe.
Dio liječenja koje kiropraktičar izvršava, naziva se pasivno liječenje. Aktivno i pasivno liječenje su idealna kombinacija za poboljšanje funkcije i na tome se bazira moderna manuelna medicina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.