Amerika protiv Evrope u Manchesteru

Amerikanci spremni za promjene

Amerika protiv Evrope u Manchesteru

Michael Phelps predvodiće reprezentaciju SAD-a na revijalnom takmičenju protiv Evrope u dvoranskim bazenima u Manchesteru, što će biti posljednje takmičenja u tzv. high-tech kostimima.

Plivački savez SAD-a je objavio popis od 36 plivača i plivačica koji će se 18. i 19. decembra u Manchesteru suprostaviti reprezentaciji Evrope koja će biti sastavljena od takmičara iz Velike Britanije, Njemačke i Italije. Biće ovo četvrti ovakav revijalni dvoboj, ali prvi u kojem će nastupiti selekcija Evrope. U prethodna tri SAD su slavile sve tri puta protiv Australije.

Na spisku Amerike se nalazi 17 učesnika Olimpijskih igara u Pekingu prošle godine. Pored Michaela Phelpsa na spisku su i  osvajači zlatnih medalja Ryan Lochte, Aaron Peirsol, Rebbeca Soni, kao i Jessica Hardy kojoj će to biti prvo takmičenja nakon odležane jednogodišnje kazne zbog korištenja dopinga.

Ovo takmičenje će prije svega biti zanimljivo zbog toga što će se posljednji put na njemu nositi kostimi koji su posljednjih nekoliko godina promijenili svjetsko plivanje. Na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Rimu srušena su čak 43 svjetska rekorda, pa je FINA odlučila stati u kraj tome.

Mnogi misle da će se američki plivači  teško navići na nove uvjete, ali Ryan Lochte ne misli tako. "Osjećam se udobno noseći kostim koji sam nosio na SP, ali sam spreman i za nove uslove. Odijelo ne čini plivača, plivač čini odijelo, tako da sam spreman bez obzira na vrstu odijela"

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.