Armstrong neće pomoći WADA-i u borbi protiv dopinga

Odbio saradnju s istražiteljima

Armstrong neće pomoći WADA-i u borbi protiv dopinga

A. Haznadarević

Američka antidopinška agencija (USADA) nastavit će svoja nastojanja u čišćenju biciklizma od dopinga bez pomoći Lancea Armstronga nakon što je osramoćeni vozač, kojemu je prošle godine oduzeto sedam naslova pobjednika Tour de Francea, odbio saradnju s njenim istražiteljima.

Armstrong je prošloga mjeseca u televizijskom intervjuu kod Oprah Winfrey priznao korištenje dopinga tokom karijere, a potom mu je USADA ponudila mogućnost saradnje ukoliko objavi sve što zna u vezi dopinga u biciklizmu, te načine kako je uspijevao izbjeći da ga uhvate na dopinškim kontrolama.

 

Prvi rok Armstrongu je bio 6. februara, ali on je zatražio njegovo produženje koje mu je USADA i pružila, te je novi rok bio 20. februara, ali on se ni tada nije oglasio. 

 

"Nakon Armstrongvog nedavnog televizijskog intervjua, ponovno smo ga pozvali da nam predoči istinite informacije, a da je to ispravan put ako želi biti dio rješavanja problema upozorila ga je i Svjetska antidopinška agencija (WADA)."

 

"Tokom posljednje dvije sedmice svojim je ponašanjem Armstrong dao naslutiti kako želi pomoći USADA-i, ali je bio zabrinut zbog moguće kriminalne odgovornosti. Danas smo iz medija saznali kako je odlučio ne iskoristiti mogućnost da ispravi krivine u sportu. Sada možemo nastaviti s istragom bez Armstronga, a i nadalje ćemo tijesno surađivati s WADA-om i ostalim međunarodnim tijelima kako bismo ispunili svoje obećanje i iskorijenili doping iz sporta", objavio je predsjednik USADA-e Travis Tygart. 

 

Armstrongov odvjetnik Tim Herman je u priopćenju koje je objavio dnevni list USA Today napisao kako njegov klijent još uvijek ima neraščišćenih računa s USADA-om, koja je predočila dokaze o Armstrongovom sustavnom dopingiranju. Herman je dodao kako je Armstrong voljan surađivati ako se formira međunarodni tribunal koji bi se bavio dopingom u profesionalnom biciklizmu. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.